Парите на здравната каса за лекарства няма да стигнат

04.07.2011 | 09:19
по статията работи:
Според закона за бюджета си касата може да харчи средно по 32.5 млн. лв. за медикаменти на месец
Парите на здравната каса за лекарства няма да стигнат

Очакваният преразход в бюджета на здравната каса за лекарства вече е факт. За април и май НЗОК е платила за медикаменти повече от предвидените средства, сочат данните на касата.

Според закона за бюджета си касата може да харчи средно по 32.5 млн. лв. за медикаменти на месец. През април обаче са платени близо 40 млн. лв., а за първите две седмици на май - 18.4 млн. лв. Данните съвпадат и с прогнозата на НЗОК за очаквани преразходи в това перо. Те се дължат на преминаването от 1 март към касата на лекарствата за редки болести, за състояния след трансплантация и на някои медикаменти за рак. До тази дата препаратите се поемаха от здравното министерство. То правеше търгове за тях и по този начин можеше да постига отстъпки от пределните цени, посочени в позитивния списък. НЗОК обаче няма право на подобни обществени поръчки и задължително плаща всичко в листата на цените, определени в нея. Освен това МЗ купуваше лимитирани количества, а касата плаща всяка опаковка, изписана на пациент и взета от аптека. Пациенти и лекари пък имат по-голяма възможност за избор и често се случва да се предписват по-скъпи препарати.

Всичко това обаче не беше отчетено, когато се правеше бюджетът на касата за 2011 г. В него парите са увеличени автоматично спрямо разходите на МЗ за същите лекарства - 40 млн. лв., без да се вземе предвид, че касата ще плаща повече.

От НЗОК увериха, че до липса на пари за лекарства няма да се стигне. 60 млн. лв. от т.нар. оперативен резерв за 2011 г. ще бъдат пренасочени за медикаменти, твърдят оттам. Този резерв е на разположение на касата всяка година, може да се ползва по решение на Надзорния съвет и винаги отива за попълване на подобни дупки, като досега приоритетно парите са плащани на болниците. За 2011 г. той е 260 млн. лв.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...