Несебър смята да строи аквариум на няколко нива

16.06.2011 | 15:43
по статията работи:
Експозиция ще разкрива пред погледа на посетителите морските обитатели в естествената им среда
Несебър смята да строи аквариум на няколко нива

Несебър има намерения да строи модерен аквариум на няколко етажа в близост до морето. Идеята е на кмета на общината Николай Димитров. Аквариумът ще разкрива загадъчния живот в Черно море. Експозиция ще разкрива пред погледа на посетителите морските обитатели в естествената им среда, ще дава пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на подводния свят.

Аквариумът ще е част от общински комплекс, в който ще се създаде и помещава Черноморски център за екологично образование и култура. По този начин бъдещото съоръжение ще има не само голяма атрактивна, но и образователна роля.

Идеята на Николай Димитров е аквариумът да бъде изграден върху общински терен с площ 11 000 квадратни метра. Основно обектът ще се изгражда със средства от международни проекти и програми.

Кметът вече е направил първите стъпки - успял е да привлече вниманието на експерти от световната морска екологична и научна организация - EUCC - Coastal and Marine Union, които са готови да включат община Несебър като партньор по техния проект WeBSiCo, съобщиха инициаторите на проекта. Организацията има над 2700 членове в 40 страни от света. Това прави възможно осъществяването на смелата идея, защото ще осигури ресурс и институционална подкрепа за реализацията на проекта.

Предвижда се, холандски специалисти да проучат пътищата, по които Несебър да стане вторият, след Варна, град по българското Черноморие, привличащ гости не само с плажове и старини, а и с възможността да бъдат атрактивно запознати с екзотичното богатство на черноморската ни флора и фауна.
Неотдавна по покана на Василе Гуду, префект на област Тулча, Румъния, кметът Димитров посети изградения по същия начин румънски аквариум. За да реализира проекта си, администрацията на Тулча е осигурила финансиране предимно по програмата за международно сътрудничество на пограничните райони. В края на лятото, делегация от общински експерти от Несебър ще посети Тулча, за да се запознае с техническите детайли по изграждането на техния аквариум.
Несебър е включен като пилотна община и в проект на единствения създаден в България до момента клъстер в сектора на морската индустрия - „Морски клъстер България". В рамките на проекта, на територията на общината, се планира ежегодно провеждане на „Морски празници", с представяне на национални и международни морски фирми, парад на платната, изложение на всички видове морски спортове, морско специализирано оборудване и др.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...