3 месеца след опустошителните бедствия в Япония

11.06.2011 | 13:18
по статията работи:
В много градове се проведоха протести срещу ядрената енергетика
3 месеца след опустошителните бедствия в Япония

Три месеца след опустошителните бедствия в Япония възстановяването върви бавно. Все още около 90 хиляди души живеят в евакуационните центрове. По данни на националната полиция повече от 15 хиляди са загинали, други над 8 000 са в неизвестност. Властите планират да изградят 52 хиляди временни домове за пострадалите.

Една от основните причини за бавния напредък е огромното количество развалини след стихиите. И това е само в зоните, засегнати от земетресението и вълните цунами. Разчистването на евакуационната зона около АЕЦ "Фукушима" все още не е започнало.

Повече от 120 хиляди души са останали без работа в трите най-силно засегнати префектури - Мияги, Ивате и Фукушима. А свободните работни места в тези райони засега са едва 49 хиляди.

Някои хора не бързат да напускат евакуационните центрове и да се местят във временни жилища, съобщи БНТ. Засега все още животът е по-добре организиран в центровете, докато необживените домове предлагат по-малко услуги. Други, обаче, не гледат на нещата по този начин.

Според проучване на общественото мнение, близо 48% от запитаните не виждат никакъв напредък във възстановителните работи, според други 29%, този прогрес е слаб. 38% смятат, че нормализацията на живота върви достатъчно бързо. Близо една трета очакват, че когато възстановаването приключи, всичко трябва да е на нивото преди бедствията. Също толкова хора смятат, че безопасността трябва да е приоритет.

В много градове се проведоха масови протести срещу ядрената енергетика. Демонстрантите настояваха за незабавно затваряне на ядрените централи, предаде БНР. Трагедията отново разпали дебатите за използването на ядрената енергия в Япония, която е бедна на природни ресурси и разчита предимно на електричеството, произвеждано от атомни централи.

Властите вече спряха някои от тях, което породи страхове, че страната може да остане без достатъчно електричество през летните месеци, когато температурите се повишават.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...