БТПП против ръста на минималната заплата

06.06.2011 | 12:21
по статията работи:
Увеличението следва да стане от 1 януари 2012 г. след извършване на подробна оценка на въздействие, настояват от БСК
БТПП против ръста на минималната заплата

По повод обявеното вчера от премиера увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) до 270 лв. днес от Българската стопанска камара (БСК) и от Българската търговско промишлена палата (БТПП) коментираха решението.

От БТПП коментират, че бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление и допълват, че се създава впечатление за натрупване на нови тежести върху работодателите.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, коментира председателят на  УС на БТПП Цветан Симеонов

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв за заплати, 1 263 839 лв за осигуровки или общо 8 265 719 лв. В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв за заплати , плюс 6 661 343 лв за осигуровки или общо 43 566 293 лв. Тези изменения са само за заетите на 240 лв. При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват, става ясно от изчисленията на БТПП.

Според проучване на организацията заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.

Междувременно от БСК посочват, че официалната позиция на организацията по проблема ще бъде представена след обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Увеличението следва да стане от 1 януари 2012 г. след извършване на подробна оценка на въздействие, настояват още от организацията. От там допълват, че актуализацията на МРЗ трябва да е част от процедурата по приемането на държавния бюджет и бюджетите на социалните фондове за следващата календарна година.

Да се пристъпи към минимизиране на ролята на административно определяната МРЗ като инструмент на бюджета и социалната политика чрез поетапна промяна на съответната правна рамка, настояват още от БСК. От там допълват:

През изминалите години МРЗ се превърна в основен бюджетен и социален инструмент, а не в измерител на труда, отчитащ производителността, резултатността и квалификацията. Минималната заплата се използва като основа за плащания и формиране на бюджетни разходи, регламентирани в над 20 закона и над 40 подзаконови нормативни акта.

Размерът на показателя е обвързан по икономически път и със средната работна заплата, със средната пенсия, с минималната социална пенсия, с минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и други социални плащания и помощи, с определяне на държавни такси и субсидии, вкл. субсидиите на политическите партии. По такъв начин МРЗ и свързаните с нея плащания засягат основни икономически и бюджетни пропорции и влияят пряко върху финансова устойчивост в условия на валутен борд и продължаваща икономическа криза.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...