Путин ще проверява дали е обоснована забраната за внос на зеленчуци от ЕС

03.06.2011 | 16:11
по статията работи:
Путин подчерта, че няма да рискува руски граждани докато не се открие източникът на заразата от смъртоносната бактерия
Путин ще проверява дали е обоснована забраната за внос на зеленчуци от ЕС

Руският премиер Владимир Путин заяви, че лично ще провери доколко е обоснавана забраната за внос на зеленчуци от ЕС, която руските власти наложиха вчера. Путин подчерта, че докато не бъде открит източникът на заразата от смъртоносната бактерия, Русия няма да позволи гражданите й да се тровят, само за да угоди на нечий принципи.

"Да, нашата санитарна служба забрани вноса на зеленчуци от ЕС. И за нас самите това не е изгодно, защото вече не е пролет, когато пазара се задоволява само от нашата продукция. Вече е началото на лятото и сме заинтересовани от доставката на европейска продукция. Но не можем да позволим хора да се тровят след употребата на тези зеленчуци. Аз разбира се ще проверя обосноваността на решението на санитарните органи."

"Всички страни от еврозоната се скараха заради тези краставици", посочи премиерът, отбелязвайки със съжаление, че Русия също бива въвлечена в скандала. Той добави, че очаква повече информация за заразата от Европа.

По-рано постоянният представител на ЕС в Русия Фернандо Валенсула заяви, че забраната противоречи на принципите на Световната търговска организация и е "необяснима" за Европа.

Директорът на руската санитарна служба Генадий Онищенко подчерта, че докато не бъде установен източникът на смъртоносната бактерия и епидемията не бъде овладяна, европейските зеленчуци няма да се върнат на руския пазар. "Докато не се установи източникът и начините на предаване, а най-вече докато не се постави под контрол епидемията, разбира се, че не можем да допуснем на територията на страната си тази още неустановена заразена продукция."

Броят на заразените със смъртоносната бактерия Ешерихия коли в Германия се стабилизира, съобщиха от университетската областна болница в Хановер.

Епидемията е най-значимата, причинена от бактерии, в последните десетилетия. Източникът на заразата обаче все още остава неизвестен. По данни на Световната здравна организация от заразата са засегнати 12 страни, България не е сред тях.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...