Обама и Камерън призоваха Кадафи да се оттегли

25.05.2011 | 17:10
по статията работи:
Невъзможно е да си представим бъдеще за Либия, докато Кадафи още е на власт
Обама и Камерън призоваха Кадафи да се оттегли

Няма да има намаляване на натиска върху правителството на либийския лидер Муамар Кадафи, заяви на пресконференция в Лондон американският президент Барак Обама. Според него в крайна сметка Кадафи ще се оттегли. Британският премиер Дейвид Камерън също призова Кадафи да се откаже от властта, съобщава БНР.

Като се има предвид напредъкът, постигнат от западната коалиция през последните седмици в Либия, режимът на Кадафи трябва да разбере, че ще продължи да бъде притискан от нея, каза Обама. Времето работи против Кадафи и той трябва да се оттегли от властта и да остави Либия на народа й, заяви президентът на САЩ.

Невъзможно е да си представим бъдеще за Либия, докато Кадафи още е на власт. Той трябва да си отиде, каза Камерън, като обясни, че Великобритания ще търси начина да увеличи натиска върху управляващия либийски режим. Британският премиер настоя също Великобритания и САЩ да продължат да работят с Пакистан в борбата с тероризма.

Освен това Обама и Камерън ще обсъдят на срещата на Г-8 в четвъртък и петък в Довил, Франция начини за подкрепа на демократичните стремежи в Близкия изток. Утре ще обсъдим с партньорите ни в Г-8 как тези от нас в по-широката международна общност могат най-добре да подкрепят нациите, които правят реформите, необходими за създаването на рамки за демокрация, свобода и просперитет за техните хора, обясни Обама.

По-рано днес двамата разговаряха на Даунинг стрийт 10. Камерън обясни на пресконференцията, че двамата са обсъдили много въпроси, включително последното развитие на обстановката в Близкия изток, борбата с тероризма и нуждата от създаване на работни места в условията на глобална икономика. Премиерът каза, че е опознал американският президент добре за последната година и е започнал да "цени неговото лидерство и кураж".

Британският премиер Дейвид Камерън приветства отношенията между САЩ и Великобритания, като ги определи като "постоянно работещо партньорство". По време на съвместната пресконференция в Лондон с президента на САЩ Барак Обама премиерът каза също, че отношенията между двете страни са "ключови за нашата сигурност и просперитет".

Барак Обама каза, че отношенията между САЩ и Великобритания са основават на "споделени идеали и споделени ценности", а не само на "топли чувства и обща история".

По-късно днес Обама ще изнесе реч пред британските депутати на тема последните развития в Близкия изток и естеството на отношенията между САЩ и Великобритания.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...