Младежи купиха 42% от "Петрол"

25.05.2011 | 16:26
по статията работи:
Цената на сделката е малко под 60% млн. лв. Новите собственици са на 26 и 29 години. Сделката е минала при много по-ниска от борсовата цена на книжата
Младежи купиха 42% от "Петрол"

Месец и половина след като фирма на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев извади над 300 млн. лв. за "Кремиковци", днес стана ясно, че негови връстници са станали собственици на 41.85% от "Петрол" АД. Това са 29-годишната Димитринка Петрова и брат й - 27-годишният Николай Петров, информира агенция "Блиц".

"Вянд Ойл" ООД е дружеството, което е купило целия дял от 41.85% на "Нафтекс петрол" в "Петрол" АД, показват официалните данни на Централния депозитар. То има капитал от 5 хил. лв. Сделката за прехвърлянето на 45 719 хил. акции е била сключена на извънрегулиран пазар на 16 май при цена от 1.30 лв. за акция. Сумата на изтъргуваните акции е 59 434 700 лв.

Сделката е минала при много по-ниска от борсовата цена на книжата - на нормалната търговия те се търгуват около 6 лв. На същата цена от 1.3 лв., на която е станало прехвърлянето на пакета, "Корпоративна търговска банка" купи в края на април 8.24% от компанията чрез репо сделка.

Репо сделката не е реална смяна в собствеността, при нея клиент на банка или инвестиционен посредник оставя като обезпечение свои акции и в замяна получава пари за нови инвестиции. Продавач на пакета, купен от КТБ, беше Митко Събев - един от непреките собственици на "Петрол". Събев заедно с Денис Ершов притежава "Петрол холдинг", който от своя страна държи 55.45% от дистрибутора на горива, информира Дневник.bg.

На по-късен етап се предвижда "Нафтекс Петрол” отново да откупи дела си в дистрибуторската компания.

Димитринка и Николай са съдружници и във фирма "Оранжерии БГ", която се занимава със стопанисване и експлоатация на парникови зеленчуци и държи сериозен дял в региона. Баща им Владимир Петров е едър бургаски предприемач. Самата абревиатура "Вянд" е съставена от инициалите на всеки член на семейството - Владимир (баща), Янка (майка), Николай и Димитринка.

Единствената причина за сделката с акциите на "Петрол" е желанието ми да се пробвам в нов и успешен бизнес, заяви за Информационна агенция "София прес" собственикът на "Вянд ойл" ООД Николай Петров. Той допълва, че ще се опитва да развива бизнеса. Ако не успее или му попречат, 27-годишният бизнесмен е готов да изнесе бизнесът си навън.

Петров възнамерява да обяснява допълнително защо и как е закупил дялове в скандалното петролно дружество и не смята да отговаря на спекулативни теории за подмолни партньорства. Очаквам удари под кръста, но съм бизнесмен и ще се справя изцяло със собствени сили, беше категоричен той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...