Обама: Бъдещето на САЩ е свързано с арабския регион

19.05.2011 | 21:36
по статията работи:
Президентът обяви нова програма за икономическа помощ, започваща с Египет и Тунис
Обама: Бъдещето на САЩ е свързано с арабския регион

Американският президент Барак Обама заяви, че убийството на Осама бин Ладен е шанс за промяна на отношенията с арабския свят и допълни, че основният приоритет на САЩ е да стимулират демократичната промяна в региона.

В дългоочакваната си реч по повод "Арабската пролет" Обама засили натиска върху сирийския лидер Башар ал-Асад, заявявайки за първи път, че той трябва да прекрати репресиите срещу протестиращите и да оглави демократичния преход "или да се оттегли от властта". Той нарече народните бунтове в Близкия Изток "историческа възможност" и изтъкна, че бъдещето на САЩ е свързано с този регион, обхванат от безпрецедентни промени, предадоха АФП, Ройтерси БТА.

"Хората въстанаха, за да предявят основните си човешки права. Двама лидери се оттеглиха. Други ще ги последват", заяви Обама пред американски и чуждестранни дипломати в Държавния департамент във Вашингтон. Усилията му да даде нов тласък на отношенията с арабския свят се натъкнаха на скептицизъм заради колебливия и нееднакъв отговор на бунтовете в региона, които заплашват както приятели, така и врагове на САЩ.

Опитвайки се да си възвърне инициативата в седмица на интензивна близкоизточна дипломация, Обама се възползва от възможността да се обърне към арабския свят след смъртта на Осама бин Ладен, убит от американски командоси.

"Ние нанесохме на "Ал Кайда" огромен удар с убийството на лидера й. Бин Ладен не беше мъченик, а масов убиец. Неговите смъртоносни идеи спечелиха някои последователи, но дори преди смъртта му "Ал Кайда" губеше битката си, защото огромното мнозинство от хората видяха, че избиването на невинни хора не отговаря на стремежа към по-добър живот", изтъкна американският президент.

Обама обяви нова програма за икономическа помощ, започваща с Египет и Тунис, която включва помощ за новите правителства да си върнат загубените заради корупция авоари.

"Ще помогнем на новите правителства да си възвърнат откраднатите авоари", изтъкна американският президент. Той заяви за първи път днес, че границите на Израел и на бъдещата палестинска държава трябва да се основават на тези от 1967 г. и да включват размяна на земи.

"Пълното и етапно оттегляне на израелските военни сили трябва да бъде координирано с поемането на отговорност от палестинците в областта на сигурността в суверенна, немилитаризирана държава. Продължителността на този преходен период трябва да бъде договорена и ефективността на споразуменията в областта на сигурността трябва да бъде показана", допълни американският президент.

Речта на Обама беше първият голям опит за поставянето на антиправителствените протести, обхванали Близкия Изток, в контекста на американските национални интереси. Той полагаше усилия да е в крачка с все още развиващите се събития, които доведоха до свалянето на дългогодишните лидери в Египет и Тунис, заплашват тези в Йемен и Бахрейн и тласнаха Либия към гражданска война.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...