Борбата за поста на Строс-Кан започна

19.05.2011 | 17:21
по статията работи:
Според анализатори следващият директор на МВФ трябва да е финансист от Китай, Турция, Бразилия, Индия или от друга развиваща се страна
Борбата за поста на Строс-Кан започна

Доминик Строс-Кан подаде оставка от поста изпълнителен директор на МВФ, като подчерта, че с това свое действие иска да защити институцията. Строс-Кан беше обвинен в сексуално нападение от камериерка в хотел в Ню Йорк.

Задава се ожесточена битка за ръководния пост на Международния валутен фонд (МВФ) между Европа и развиващите се страни. Основните конкуренти за поста на Строс-Кан ще бъдат от Европа и от Китай.

Все по-ясно става недоволството от това начело на Световната банка да е американец, а на МВФ европеец. Позициите на Китай значително се разшириха след кризата през 2008 година. Според анализатори следващият директор на МВФ трябва да е финансист от Китай, Турция, Бразилия, Индия или от друга развиваща се страна.

В борбата между Европа и останалия свят не трябва да бъде забравян и американският министър на финансите Тимъти Гайтнър.

Бившият турски финансов министър и ръководител на Програмата за развитие на ООН Кемал Дервиш е сред възможните наследници на поста. Френският финансов министър Кристин Лагард е уважавана в сферата си, но може да бъде засегната от скорошен скандал заради връзките си с бизнесмен. Бившият британски премиер Гордън Браун открито заявява желанието си да поеме поста, но не е подкрепен от британското правителство. Бившият директор на германската централна банка Аксел Вебер също е алтернатива, но се смята, че изисква твърде сурова данъчна дисциплина, която не отговаря на сегашното състояние на МВФ и проблемите на Европа. Сред възможните кандидати са също индиецът Монтек Сингх Ахлувалия, южноафриканецът Тревър Мануел и израелецът Стенли Фишер.

В офанзивата за европейски кандидат за поста се включи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

"МВФ се нуждае от силно лидерство и позицията на Барозу е ясна”, заяви говорител на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. „Националността не е критерий, що се отнася до наследяването на Строс-Кан, но е естествено страните-членки на ЕС, като най-големият участник във фонда, да се споразумеят за силен и компетентен кандидат, който може да осигури подкрепа от членството в МВФ”, заяви още говорителят на Барозу.

Френският министър на финансите Кристин Лагард призова за единен европейски кандидат за поста на директор на Международния валутен фонд (МВФ).
"Кандидатурата трябва да дойде от всички европейци, всички трябва да се обединят”, каза Лагард, чието име е спрягано за поста на мястото на Доминик Строс-Кан.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан Клод-Трише е фантастичен кандидат да замени Доминик Строс-Кан на ръководния пост в Международния валутен фонд (МВФ), смята управителят на Централната банка на Холандия Нут Вилинк.
"Знам един фантастичен кандидат и това е Жан-Клод Трише от ЕЦБ. Ако напусне банката, ще отиде във Вашингтон като наследник на Строс-Кан”, посочи Вилинк.
Според него ако Строс-Кан все пак се върне в МВФ, то Трише може да остане негов заместник.

В същото време управителят на Централната банка на Китай настоя развиващите се страни да бъдат включени в ръководството на Международния валутен фонд (МВФ) след оставката Строс-Кан.

"Ръководството на МВФ трябва да отразява по-добре промените на глобалната икономическа структура и по-добре да представлява развиващите се пазари”, заяви управителят на китайската Централна банка Ху Сянхуан, коментирайки оставката на Строс-Кан.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...