Осама бин Ладен е мъртъв, потвърди Барак Обама

02.05.2011 | 09:14
по статията работи:
Терорист номер едно беше издирван 10 години
Осама бин Ладен е мъртъв, потвърди Барак Обама

Терорист номер едно в света Осама бин Ладен е мъртъв и тялото му е в ръцете на американските власти, твърди телевизия CNN, цитирана от Ройтерс, ДПА и БТА.

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че терорист номер едно Осама бин Ладен е бил убит при ръководена от САЩ специална операция, предадоха световните агенции. Още преди Обама да обяви новината, съобщенията на медиите накараха хиляди хора да се съберат пред Белия дом във Вашингтон и сега те ликуват, развяват американски знамена и пеят националния химн.

Бин Ладен беше издирван от 2001 г. За убийството му разпореди лично Джордж Буш-младши. Бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отнели живота на 3000 души. "Справедливостта възтържествува", каза Обама. Той поясни, че американските сили са ръководили операцията по убийството на терорист номер едно. Нито един американец не е бил убит. Силите са се постарали да избегнат и цивилните жертви.

"САЩ извършиха операция, при която беше убит Осама бин Ладен, лидерът на Ал Каида, терористът, който е отговорен за убийството на хиляди жени, мъже и деца", каза Обама. Това е голямо постижение за президента и неговия екип, отбелязва Ройтерс. Президентът на САЩ поясни, че тялото на терорист номер едно е в американски ръце. Той обаче предупреди, че Ал Каида ще продължи да атакува САЩ.

Обама поясни, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до терорист номер едно и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите. Той приветства сътрудничеството на Пакистан.

Обама уточни, че Бин Ладен е бил убит в неделя в Пакистан от малък отряд командоси, че той лично е дал разрешението за тази операция още миналата седмица, като това решение е било взето на базата на разузнавателни данни, получени още през август.

Пакистанското разузнаване също потвърди смъртта на терорист номер едно.

Обама обеща, че САЩ ще продължат неуморно да бранят американските граждани и техните съюзници. Той подчерта обаче, че тази война не е война срещу исляма. Същевременно телевизия CNN съобщи, че мерките за сигурност около американски дипломатически обекти в чужбина са били затегнати.

Джордж Буш-младши вече коментира убийството на терорист номер едно, предаде Ройтерс. Той нарече това убийство "огромно постижение". "Борбата с тероризма продължава, но тази вечер Америка изпрати едно послание и то е, че няма значение колко време ще е необходимо, рано или късно справедливостта ще възтържествува",
заяви Буш-младши.

Бин Ладен е бил убит в Северозападен Пакистан, бастион на талибаните, ислямистите и терористите от Ал Каида, допълва ИТАР-ТАСС, като се позовава на ABC. Подробности за датата на смъртта засега не се съобщават, допълва АФП. ДНК анализи са потвърдили, че убитият е именно лидерът на Ал Каида.

Курсът на американския долар спрямо еврото и йената пък незабавно се повиши.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.05   1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново...