Европа остава разединена за бъдещето на ядрената енергетика

18.04.2011 | 17:27
по статията работи:
Над 60% от германците настояват за отказ от ядрената енергетика, сочи неотдавнашно проучване
Европа остава разединена за бъдещето на ядрената енергетика

Двайсет и пет години след катастрофата в Чернобил, Европа остава разединена за бъдещето на ядрената енергетика. Все по-големите резерви на гражданите към атомната енергия, подхранвани от трагедията в Япония, предсказват забавяне на развитието на този вид енергетика, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

След Чернобил ядрената индустрия настояваше, че централата е била строена с остаряла съветска технология и че в СССР не е имало култура на сигурността, заяви специалистка по ядрените въпроси от Грийнпийс. "Когато подобно нещо се случва в Япония, известна с културата си на сигурността, става ясно, че може да се случи навсякъде", допълва тя.

В Германия ефектът Фукушима доведе до изборни обрати за коалицията на Ангела Меркел, която стана обект на критики заради решението от 2010 г. да удължи живота на 17 реактора. Над 60% от германците настояват за отказ от ядрената енергетика, сочи неотдавнашно проучване.

Във Великобритания хората, подкрепящи продължаване на дейността на съществуващите реактори са намалели от 47 на 35%. Двайсет и осем процента са против, сочи проучването Gfk за организацията Приятели на земята.

В България, която има АЕЦ със съветски реактори, процентът на хората, които одобряват атомната енергетика е намалял след Фукушима, въпреки че мнозинството българи продължават да подкрепят изграждането на втора атомна централа.

Във Франция осем от десет французи настояват, че до 20 или 30 години делът на атомната енергетика ще се намали значително за сметка на други източници на енергия, гласи проучването на Ифоп.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...