Вял трети национален протест срещу високите цени на горивата

16.04.2011 | 16:13
по статията работи:
Протестиращите се заканиха да блокират цяла България на 28 април
Вял трети национален протест срещу високите цени на горивата

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg: PORTAL

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

По информация на БТА, БГНЕС, Агенция "Фокус", БНР и Дарик радио

Третият национален протест срещу високите цени на горивата събра значително по-малко участници в цялата страна. Въпреки заканите на организаторите към протеста да се присъединят хиляди, в повечето големи градове имаше едва по няколко десетки автомобила с протестиращи срещу високите цени на горивата. На много места протестът приключи преди края на обявеното време.

Протестиращите срещу цените на горивата планират на 28 април да блокират цяла България. Протестът ще бъде с подкрепата на големите превозвачи и ще пропускаме само линейки, заявиха от съюз "СИЛА", организатор на протеста. Част от недоволните призоваха държавата да остане блокирана и на 29 и 30 април.

Днес пред храм-паметник "Св.Александър Невски", където беше сборният пункт, се събраха около 130 коли. На концерт на фолк-певица идват десетки хиляди, а тук няма и хиляда души - това е срам за тези, които не дойдоха, заяви главният координатор на "СИЛА" Борислав Райчев.

Според организаторите е абсурдно в голям град като София да се съберат толкова малко хора, докато в по-малки населени места по улиците са излезли близо 3 000 души. Райчев изказа разочарованието си. "Къде са всички млади?", запита той и добави: "Напихте се снощи и сега ви няма". Той призова всеки от присъстващите да се обади на своите приятели и да ги призове да се присъединят към протеста, тъй като цените на горивата се отразяват върху всички останали стоки.

Според Кирил Димитров, председател на "СИЛА", този път протестиращите са по-малко и защото хората се страхуват от натиск. Миналия път не видяхте ли колко актове бяха написани, колко коли бяха вдигнати, колко проблеми бяха направени ей така само заради протеста. Хората идват да изкажат своето съгласие. Да кажат, че това не е нормално. И какво се прави – налагат им се санкции, заяви той, цитиран от БГНЕС.

На дъното сме по заплащане в цяла Европа, като не могат да намалят цените, поне да вдигнат заплатите, призоваха от "СИЛА".

 

Организаторите на днешния протест отново повториха исканията си цените на горивата да се намалят до 2 лева с ДДС. Това според тях може да стане като се либерализира вносът на горива. За това, освен законодателни промени, според тях е необходима пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива. Те настояват да се обяви пълен списък на фирмите за 2010 г. – вносители, собственици и свързани с тях лица. От "СИЛА" искат и в контролните комисии – КЗК и ДКЕВР, да бъдат включени граждански организации. Настояват за нулев в акциз за чистия биодизел от 1 май до 1 ноември 2011 г., както и да се намали ДДС на горивата на 15%.

От "СИЛА" отрекоха обвиненията, че протестите им са политизирани или че ще правят партия. "Нашата цел е не да изместваме партиите, а да ги накараме да работят", обясни Кирил Димитров. Той увери, че съюзът не желае подкрепата на нито една политическа сила. "Помощта, която могат да ни окажат, е да си свършат работата", подчерта Димитров.

На днешната инициатива имаше граждани, както от София, така и от страната, както деца, така и възрастни. Същото беше и с автомобилите – от Лада до БМВ. Протестиращите приканиха, освен всички млади хора, към тях да се присъединят таксиметровите шофьори и СБА. Един от недоволните се обърна към премиера Бойко Борисов с думите: "Г-н премиер изпратихте ни да копаем картофи, сега и петрол ли да копаем?". Друг обърна внимание на факта, че четири туби бензин струват колкото една минимална работна заплата.

Хората, които бяха дошли да протестират в столицата, носеха знамена и плакати, а на една от колите беше поставен хартиен модел на ковчег с некролог на България. На него имаше надпис, съобщаващ, че страната ни е загинала през 2011 г. от гладуване.

Малко преди 14.30 ч. протестиращите решиха да се преместят от площада пред храм паметника "Свети Александър Невски" към булевард "Цариградско шосе", където възнамеряваха да блокират движението, въпреки че нямаха разрешение за това. Те блокираха дясното платно на булевард "Цариградско шосе" до Орлов мост в посока хотел "Плиска". Полицията на Орлов мост принуди протестиращите, които се движат пеша, да се качат на тротоарите, за да не пречат на движението. Образува се огромно задръстване по булевард "Евлоги Георгиев". От Орлов мост протестът тръгна по посока Окръжна болница и ж.к. "Младост". В момента движението на "Орлов мост" постепенно се нормализира.

Протестът ще продължи до 18.00 ч., като на всеки половин час недоволните ще натискат клаксоните на автомобилите си, за да вдигат шум и да бъдат чути.

 

Освен в София, днес протести се организират в още 45 града.

В Пловдив близо 500 автомобила преминаха по централните булеварди на града. Те блокираха Карловското шосе, както и кръстовището до Баня Старинна. "Бензин под 2 лева", "Не искаме да живеем така", с тези скандирания около 30 протестиращи преминаха по централната пешеходна улица в Пловдив, като призоваваха гражданите да се присъединят към тях. Желаещите, обаче, бяха малко.

Около 50 коли се събраха в израз на недоволство срещу високите цени на горивата във Варна. На срещата на полигона под спирка „Почивка" стана ясно, че няма официално разрешение от общината за провеждане на протестни действия. Събралите се шегуваха, че са на мястото, за да обсъдят подготовката на рожден ден на приятел и да уважат, празнуващите Лазаровден и Цветница, въпреки че някои от автомобилите бяха със знамена и протестни стикери. Липсваше точно определен маршрут, по който да преминат колите. Първоначална идея на организаторите за протеста беше провеждането на концерт в центъра срещу високите цени на горивата. Тя беше обявена в групата във фейсбук "Качествено гориво до 2 лева". Молба за разрешение за проявата е пусната до общината миналата седмица, обясни Радослав Тонев, един от протестиращите. Той допълни, че първоначалната идея за място на събитието е била за площад до Фестивален и конгресен център, но не е било дадено разрешение, защото мястото не било безопасно при струпване на голяма маса хора. От общината са предложили като вариант площад „Независимост", но след пускане на молба отново е последвал отказ, защото според разпореждане на кмета мястото се използва за подобни прояви само по Нова година. Впоследствие стана ясно, че „Пазари" са организирали празник на площада, каза още Тонев. Той добави, че след изразеното недоволство на протестиращите все пак са получили разрешение, но това е станало едва вчера. Организацията вече е била провалена и певците, които са обещали да подкрепят каузата безвъзмездно, е нямало как да реагират адекватно. 

Организаторите на днешния протест са тези, които организираха протестите на 13 и 27 март и 3 април. Те заявяват, че се разграничават от движението "СИЛА", както и от други партии и движения.

Около стотина автомобила блокираха движението към прохода Шипка в Габрово. Заради затворения път близо 150 автомобила изчакваха на пътя. Покрай искането си за по-ниски цени на горивата, протестиращите поставиха проблема с тежката икономическа ситуация и поискаха от кмета на Габрово Николай Сираков, който дойде да се срещне с недоволните, да се намали такса смет и да се запълнят дупките по улиците.

По пътя към прохода "Шипка" протестиращите играха шах и бяха категорични, че до 17 часа колите няма да могат да преминат. Чакаха и автобусите от градския транспорт. Обходният път към прохода също бе запушен. От полицията показаха даденото разрешение за мирно протестно шествие. Служителите на реда са категорични, че това не включва блокиране на трафика.

Протестът в Русе бе разнообразен с акция по засаждане на картофи. Участниците в протеста решиха, че е крайно време да се обърне внимание и на дупките по улиците и затова избраха международното шосе - бул."България", за да реализират оригиналната си идея. Те сложиха в дупките картофи, засипаха ги с пръст и след това ги наториха, аплодирани бурно от присъстващите.

Протестното шествие, в което участваха около 100 автомобила, водени от траурна катафалка, тръгна от три сборни пункта, под засилено полицейско присъствие по целия маршрут. Въпреки че нямаха разрешение да протестират, шофьорите твърдо бяха решили да осъществят акцията си. С 20 км/час те направиха няколко кръга по детелината, която свърза международното шосе с града, но без да блокират движението.

Съвсем импровизирано протестиращите станаха и участници в благотворителната акция в подкрепа на 4-годишната Габи, болна от левкемия. Първоначалните кутии за събиране на пари в символична подкрепа на "Лукойл" бяха трансформирани в дарителски урни, където участниците пускаха пари за болното момиченце.

В Пазарджик повече от 500 автомобила блокираха четири възлови кръстовища в знак на протест срещу скъпите горива.

Протестиращи с близо 50 автомобила затрудниха движението по пътя Враца-Оряхово. Колите се движеха бавно на пътното платно и периодично пропускаха преминаващите автомобили.

Шествие от 150 души с автомобили премина по централния булевард в Хасково и блокира бензиностанция на изхода на града.

Топлото време вместо да разпали, охлади страстта на протестиращите срещу цените на горивата в Плевен. Дали защото е празник, дали защото трябваше да се върви пеша или по някоя друга неизвестна причина, но в третото протестно шествие днес се включиха 50 човека. Настроенията бяха разнопосочни - от неприлични жестове и реплики "Луди ли сте" от страна на преминаващите, до съпричастни възрастни, включили се поне за малко в шествието.

Това, че днес сме малко, не ни отказва. Напротив - прави ни по-силни. И ще има още повече скандирания, за да разберат хората, че сме тук и че протестираме, беше категоричен говорителят на координационния комитет на протеста против високите цени на горивата в Плевен Ивайло Павлов.

Хората се събраха на жп гарата в Плевен и тръгнаха бавно по пътното платно като спираха за по 10-15 минути на всяко кръстовище. По предварителна информация, градският транспорт нямаше да се движи за 3 часа, но това не стана. За да се постигне нещо, трябват вяра и постоянство, с 1-2 протеста нещата няма да се променят. И вероятно заради това хората се отказват, коментира Ивайло Павлов.

По думите му, за да се променят нещата, трябва да сме задружни и всички да се обединят - не само младите, а и техните родители. За да видят политиците, че не сме доволни от тяхното управление. Ако продължаваме по същия начин, те си мислят, че всичко е наред, каза още той.

Около 40 автомобила и десетки пешеходци се събраха пред сградата на община Велико Търново в знак на протест срещу високите цени на горивата. Протестиращите развяха българското знаме. Очакваше се протестиращите да се насочат към хълма Царевец, където от 15.00 до 17.00 часа да затворят пътя Велико Търново - Горна Оряховица.

В Монтана се проведе протест срещу цените на горивата. Този път е имало по-малко участници, отколкото предишните пъти. Протестиращите са били около 150 души, със 70 автомобила. Недоволните от цените на горивата са карали бавно из града, след което са паркирали на бензиностанция „Лукойл" при кръговото движение. Там са останали около два часа. Не е имало проблеми или инциденти.

В Кюстендил по време на протеста колите са били над 50. Служителите на реда са охранявали протеста през цялото време по утвърдения маршрут, който включи обхождане на пътни участъци от Полигона до "Пътно управление" - Кюстендил.
Според организатора, протестът е приключил успешно и без инциденти. Водачите на автомобили са спазили първоначалната уговорка да не се пристъпва към блокиране на пътища.

В Смолян се проведе протест, за пръв път от началото на протестните действия. Първоначално се включиха около 30 автомобила, но до края останаха 15 коли с млади хора. Протестната колона обиколи два пъти града в цялата му дължина, като през цялото време градът бе огласян от клаксони, рев на мотори и силна музика. Колоната протестиращи бе водена от млади дами, а всички коли имаха стикери, на които пишеше протест, както и логото на организация "СИЛА". 50 автомобила протестираха в Рудозем. Колоната тръгна от паркинга срещу болницата в 13.10 часа. Колоната с коли се движеше изключително бавно, като затрудни движението в града. Шофьорите заредиха за по 1 лв. и след кратка обиколка блокираха част от пътното платно в центъра.

Протести срещу скъпите горива, с повече или по-малко успех, се проведоха също в Сливен, Силистра, Стара Загора, Кърджали и още градове в страната.

Организаторите предупредиха, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...