Разделените съюзници от НАТО с единна позиция за Кадафи

14.04.2011 | 16:56
по статията работи:
Споделяме една и съща цел, която е край на режима на Кадафи в Либия, заяви Хилари Клинтън
Разделените съюзници от НАТО с единна позиция за Кадафи

Съюзниците от НАТО се опитаха да създадат обединен фронт за кампанията в Либия, с настояването, че те всички искат да видят поражението на Муамар Кадафи, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Въпреки това, те останаха разделени относно продължаването на бомбардировките. Външните министри от НАТО отхвърлиха каквото и да е разцепление, след като Франция и Великобритания притиснаха съюзниците да допринесат с още бойни самолети към мисията и да увеличат ударите срещу танковете на режима и артилерията, обстрелваща цивилни.

"Споделяме една и съща цел, която е край на режима на Кадафи в Либия. И допринасяме по много начини за реализирането на тази цел", заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън по време на срещата в Берлин.

"По отношение на нашето участие, Съединените щати са ангажирани с тази обща мисия. Ние подкрепяме коалицията с всички сили до приключване на нашата работа в Либия", допълни тя.

Германският външен министър Гидо Вестервеле, чиято страна шокира съюзниците, след като отказа да подкрепи резолюцията на ООН, разрешаваща военната операция в Либия, заяви, че НАТО подкрепя исканията на либийския народ.

"Обединени сме от една обща цел, искаме свободна и демократична Либия. Диктаторът Кадафи, който започна гражданска война срещу собствения си народ, трябва да си ходи", заяви Вестервеле в началото на двудневната среща.

Различията между съюзниците останаха по отношение на въздушните удари срещу силите, застрашаващи местното население. Те бяха извършени от едва шест от общо 28-те съюзници в НАТО.

Бунтовниците призоваха Северноатлантическия алианс да увеличи въздушните удари след неуспех за промяна в баланса на силите до този момент.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че на вчерашната среща на международната контактна група за Либия в Катар е била положена добра основа. Страните на срещата обещаха на бунтовниците пари и начини да се защитят.

"Предстои да обсъдим как можем да продължим военната операция, за да имаме успешен резултат", заяви генералният секретар на Алианса.

Военните действия първоначално бяха подети от Франция, Съединените щати и Великобритания на 19 март. Впоследствие обаче НАТО пое контрол върху операцията след преодоляването на резервите от страна на Франция по този въпрос.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...