Инвестициите в печатарския бизнес намалели значително

14.04.2011 | 12:40
по статията работи:
40% спад инвестициите в печатарския бранш за 1 година
Инвестициите в печатарския бизнес намалели значително

Кодова дума за SMS-играта на Econ.bg: PORTAL

Повече за играта ще научите ТУК. Участвайте, за да  спечелите големите награди, които раздаваме по случай 10-ия рожден ден на Econ.bg!

Всяка година около 70 печатници не успяват да се преборят с кризата и прекратяват своята дейност. Това стана ясно при откриването на 12-тото издание на изложба за печатна комуникация „ПринтКом" от 13 до 16 април в Международен панаир Пловдив.

Въпреки намаления обем на работа, трайно заети в печатарския бранш са 10 хиляди души. Те работят в близо 1000 фирми, половината от които са печатници, предаде БНТ-Пловдив. На изложението в Пловдив обаче се представя само една печатница, което е показател за настъпилите промени в бранша.

„Знаете ли защо има по-малко печатници представени - тъй като дигиталният печат, цифровият печат, навлиза изключително много в печата.", заяви Милчо Боров от Българската асоциация по информационни технологии.

За да издържат на конкуренцията, всяка година около 10% от фирмите преминават на дигитален печат. От бранша отчитат много добро качество на продукцията и макар и слабо увеличаване на износа.

„Тъй като и условията, които ни дават като страна - член на ЕС за бързи и директни доставки, помагат да сме силни на европейския пазар", заяви Венцислав Алексиев - Съюз на печатарската индустрия.

Инвестициите в бранша намаляват значително. Само за година те са спаднали с 40%. Не липсват обаче и положителни знаци за бъдещето на този отрасъл.

Венцислав Алексиев - Съюз на печатарската индустрия: „Има ръст на вноса на материалите, макар и незначителен, което показва, че отрасълът работи. Но дали работи с развитие или просто се самоизяжда, това е големият въпрос.

На изложението печатницата на Българската народна банка ще покаже пред широка публика уникалните защити на банкноти и ценни книжа. Мастило, променящо цвета си, невидими изображения, микротекст, нестандартни символи и знаци - това са само част от възможностите, предлагани от печатницата на БНБ.

Фирми и експонати от 23 държави се представят на „Принтком 2011" Те демонстрират най-новите технологии, оборудване и материали в областта на полиграфията и издателската дейност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...