Предлагат по-ефективна алтернатива на ДВГ

11.04.2011 | 16:05
по статията работи:
Новият двигател се състои от ротор с вълнообразни канали
Предлагат по-ефективна алтернатива на ДВГ

Учени от Мичиганския държавен университет създадоха прототип на нов автомобилен двигател без бутала, колянов вал и клапани. Разработчиците твърдят, че използването на "вълнообразен дисков генератор" вместо обикновен двигател с вътрешно горене може да намали вредните емисии с 90%, съобщава GreenTech.bg.
     
Освен това, генераторът с размери на тиган ще намали значително масата на автомобила. Той не се нуждае от трансмисия, система за охлаждане и други ключови за ДВГ системи.

Работата на прототипа бе демонстрирана по време на среща на Агенцията за авангардни изследователски проекти към департамента по енергетика на САЩ. Новият двигател се състои от ротор с вълнообразни канали. В него постъпва гориво и въздух, а въртящият се ротор блокира тяхното излизане. Внезапното нарастване на налягането предизвиква ударна вълна, която компресира сместа. Тя се запалва, а с развъртане на ротора се отваря отдушник, през който излизат отработените газове.

Коефициентът на полезно действие на двигателя възлиза на 60%, което е от 2 до 4 пъти повече, отколкото при стандартните автомобилни двигатели. Масата на автомобила ще намалее с минимум 20% не само за сметка на самия генератор, но и поради по-малкото количество гориво в резервоара.

Университетът е получил правителствен грант в размер на 2.5 милиона долара за комерсиално развитие на технологията. Учените се надяват да построят прототип с мощност 25 киловата до края на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...