Юдит Ланг: Може да се задели допълнителен европейски фонд за стимулиране на ромската интеграция

09.04.2011 | 18:00
по статията работи:
Стратегия "Европа 2020" да бъде взета предвид при осъществяване на целите на ромската интеграция
Юдит Ланг: Може да се задели допълнителен европейски фонд за стимулиране на ромската интеграция

"Унгарското председателство на Европейския съюз приветства направените на 5 април предложения на Европейската комисия за ромите, още повече, че това е един от приоритетите му", заяви посланикът на Унгария у нас Юдит Ланг по повод призива на ЕК за изготвяне на национални стратегии за интеграция на ромите с приоритетни области осигуряване на достъп до образование, трудова заетост, здравеопазване и жилищно настаняване, предаде БНР.

"Мисля, че е необходима политическа воля, за да се убедят страните-членки за направата на една такава стратегия. Именно поради тази причина и съответно представените от комисията предложения ще бъдат поставени за обсъждане, като ще бъдат обсъдени от 4 групи в Съвета на ЕС, а след това председателството ще изготви едно становище-оценка на това, което се е получило като резултат. До 19 май съветът по заетостта също ще предостави свое становище, а след това през месец юни Европейският съвет съответно ще разгледа становището на комисията на съвета по заетостта и впоследствие - общото становище на председателството", каза Ланг. 

"Проблемът има много аспекти", изтъкна тя. "Унгарското председателство поставя акцента върху социалното и икономическо включване на ромската общност. Естествено, и дискриминацията спрямо ромската общност също е една важна тема. В същото време ние смятаме, че много по-ефективно могат да бъдат разрешени тези въпроси, ако подходим от гледна точка на социалната и икономическа интеграция на тази общност. Също така ние поставяме като акцент в стратегия "Европа 2020" да бъде взета предвид при осъществяване на целите на ромската интеграция, тъй като всички знаем, че интеграцията трябва да бъде извършена от държавите-членки, а същевременно те се намират в различни позиции. По тази причина ние смятаме, че, зачитайки принципите на субсидиарност, тези стратегии трябва да бъдат изготвени, като се вземат предвид специфичните условия в съответните страни. Намираме за много важно да бъде създаден един мониторингов механизъм, като смятаме, че основна роля в този аспект трябва да има ЕК", посочи посланикът. 

"Мисля, че трябва да бъде променен регламентът по отношение на усвояването на структурните фондове на ЕС", отбеляза тя. "Трябва да бъде дадена възможност тези фондове да бъдат използвани за целите на ромската интеграция и нещо повече - според мен от тези средства би могъл да бъде заделен един друг фонд, който да се ползва от страните-членки в зависимост от постигнатите резултати. Т. е. ако дадена страна постигне напредък по отношение на ромската интеграция, тя може да се възползва от един такъв бонус. Това би могло да представлява един стимул за страните-членки още по-добре да изпълняват целите на стратегията", смята Ланг. 

Трябва да бъдат създадени ефективни програми и проекти за осъществяването на ромската интеграция, подчерта тя. "Освен в общоевропейската рамка за интеграция на ромите и в нашата национална стратегия по отношение на ромския въпрос основен приоритет са образованието, увеличаването на заетостта, разрешаването на жилищния проблем и проблемите в областта на здравеопазването. Имаме много добри практики, за които бих могла да говоря надълго и нашироко. Поставяме акцента върху това, че трябва да бъдат разработени комплексни пакети от мерки. Например имаме един много успешен проект, който работи от 2007 г. - проектът за даване на равен шанс. Той обхваща основно образованието и разрешаването на жилищния проблем. Когато дадена община или училище кандидатстват по европейски проект за отпускане на средства и по национални програми, основно условие за кандидатстване е те да обосноват по какъв начин ще подобрят качеството на образованието. И тук бих споменала още един важен проект, който обхваща децата, навършили възраст за детска градина. От една страна се стимулират ромските семейства възможно най-рано да записват децата си в детски градини, а същевременно стимулираме и преподавателите да се занимават повече с тях, например в рамките на едни следобедни занимания. От друга страна се опитваме да привличаме и семействата на ромските деца за получаване на някаква квалификация, тъй като те са в по-голямата си част млади хора", обясни посланикът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...