Нивото на радиация във водата край Фукушима отново се е покачило

09.04.2011 | 12:30
по статията работи:
Oгромна помпа ще се включи в операцията в централата
Нивото на радиация във водата край Фукушима отново се е покачило

Компанията оператор на авариралата Фукушима 1 обяви, че нивото на радиацията в морската вода край централата отново се е покачило, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Последните анализи са показали наличието на 110 бекерела радиоактивен йод 131 на кубичен сантиметър в пробите от морска вода, взети близо до северната част на централата. Данните са 2800 пъти над допустимите.

Междувременно на летището в Атланта по посока Лос Анджелис на най-големия в света товарен самолет Антонов-124 беше натоварена огромна помпа, която ще заработи във Фукушима 1, съобщава Асошиейтед прес.

Тя тежи 86 183 килограма и беше докарана до самолета с камион с 26 колела. Помпата ще помогне за обливането с вода на авариралите блокове на централата. Тя може и да излива бетон и ако е необходимо може да бъде използвана за погребване на повредените реактори.

През 1986 г. при катастрофата в Чернобил подобни 11 помпи бяха използвани, за да залеят с бетон части на авариралия реактор.

Огромната помпа може да бъде задействана дистанционно от над 2 километра. Тя е оборудвана със стрела, която може да се разгърне на почти 61 метра.

Помпата е произведена от базираната в щата Уисконсин компания Путцмайстер Америка. Помпата заедно с още една, докарана вече на летището в Лос Анджелис, ще отпътуват по-късно днес за Япония. ТЕПКО е купил двете помпи за по 2 милиона долара. Фирмата плаща и транспортните разходи. Във Фукушима 1 вече работи и по-малка помпа, доставена от централата на Путцмайстер в Германия.

Междувременно в Тихия океан беше открит голям плаващ "остров" от отломки от рухнали сгради от труса и цунамито в Япония от 11 март, пише в. "Дейли телеграф".

В острова са впримчени както къщи, така и коли и трупове. Той е дълъг почти 112 километра, заема площ от над 204 000 квадратни метра и поражда проблеми за водния трафик в Тихия океан. Островът се е насочил към западното крайбрежие на САЩ. Движението му се наблюдава от Седми американски флот. Американските военноморски сили понастоящем работят с цивилни строителни компании от Япония по изваждане на отломките от океана.

Същевременно ръководните кадри на ТЕПКО бяха поставени под 24-часова охрана заради завоалирани заплахи по интернет, отправени срещу тях, пише "Дейли телеграф". В интернет се появи сайт с името "Жертвите на ТЕПКО", в който са качени адресите на осем високопоставени кадри от компанията. В сайта има и призив към японците да засвидетелстват истинските си чувства към ръководството на компанията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...