Дейвид Камерън призова Индия и Пакистан да сключат мир

05.04.2011 | 17:13
по статията работи:
Това е заявил Камерън по време на лекция пред студенти, докато е на първото си посещение в Пакистан като премиер
Дейвид Камерън призова Индия и Пакистан да сключат мир

Британският премиер Дейвид Камерън прикани днес Индия и Пакистан да сключат мир и подчерта, че моментът за това е "назрял". В лекция пред студенти Камерън, който е на първо посещение в Пакистан като премиер, каза, че се отнася с разбиране към общата история на двете съседни страни на войни и недоверие, но настоя те да предприемат стъпки за постигане на по-добри отношения, съобщава БНР.

Преди това Камерън се срещна с пакистанския си колега Юсуф Раза Джилани, на когото обеща по-голямо сътрудничество в борбата срещу екстремизма - нещо, което безпокои Лондон заради голямата пакистанска диаспора във Великобритания. На съвместната пресконференция с Джилани британският премиер каза, че неговата страна и Пакистан имат общ интерес в борбата срещу тероризма, било срещу тероризма в Пакистан или да се попречи на хора от Пакистан и Афганистан да извършват терористични актове в чужбина. Джилани заяви, че неговата страна е дала жертви в борбата срещу терора и обеща да продължи усилията за елиминиране на войнствените ислямисти.

Двамата премиери са обсъдили също въпроси на образованието, инвестициите, както и визови проблеми. Дейвид Камерън е казал още, че Великобритания не възнамерява да предаде на Пакистан бившия президент Первез Мушараф, тъй като между Лондон и Исламабад няма договор за взаимна екстрадиция.

На 12 февруари пакистански съд издаде заповед за ареста на Мушараф по обвинение в съучастие в убийството на бившия премиер и лидер на Пакистанската народна партия Беназир Бхуто. Според съда бившият президент е знаел за подготвяното покушение срещу Бхуто, но не е взел мерки за предотвратяване на нейното убийство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...