На предстоящите президентски избори ще гласуват 54% от избирателите

03.04.2011 | 15:02
по статията работи:
A на местните ще участват 61%, според социологическо проучване
На предстоящите президентски избори ще гласуват 54% от избирателите

На предстоящите през есента президентски избори ще гласуват 54.4% от избирателите, а на местните - 61.1%, според изследване на Центъра за анализи и маркетинг, представено днес в БТА.

Според директора на центъра Юлий Павлов резултатите са реалистични, тъй като едновременното организиране на двата вида избори влияе положително на активността на избирателите. Водеща политическа сила е ГЕРБ - 27.7% от анкетираните биха гласували за партията, ако днес са местните избори, а 29.3% - ако днес има парламентарни избори.

Резултатите за БСП/Коалиция за България са съответно 15.2% и 16.3%, за ДПС - 5.5% и 6.4%, "Атака" - 3% и 3.8%, СДС - 2.7% и ДСБ - 1.4% на местни избори и 3.7% за Синята коалиция - на парламентарни избори.

Ако днес са президентските избори, 25.1% от запитаните биха подкрепили кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, а 14.1% - на БСП.

"Всички политически сили са в дълг към избирателите - не е нормално половин година преди официалното начало на предизборната кампания да няма кандидатури за
президент. Хората не могат да се ориентират, а и не е разумно", коментира Юлий Павлов. По думите му единственият заявил участието си в президентските избори - Волен Сидеров, не прави нищо. Докато друг, без официално да е обявил кандидатурата си - Меглена Кунева, пътува из страната, среща се с хората и с "тихата си кампания" "дърпа" напред - излиза на трето място след предполагаемите кандидати на ГЕРБ - Росен Плевнелиев, и на БСП - Ивайло Калфин, посочени от социолозите като евентуални кандидати за целите на изследването. Плевнелиев получава 20.4% от гласовете на анкетираните, Калфин - 13.2%, Кунева - 12.7%.

"Продължавам да съм сигурен, че бъдещият президент ще е от ГЕРБ", каза в отговор на въпрос Павлов и препоръча бързо да бъде обявена кандидатурата на партията, защото може да има изненади като балотаж с Меглена Кунева, която според него не може да спечели. "ГЕРБ със сигурност ще води на първия тур. Вторият тур вероятно ще е с участието на кандидата на БСП. Балансът е сложен. Ако БСП подкрепи Кунева, ще отблъсне нейните десни и центристки поддръжници, а й отиването й на балотаж е проблем", коментира Юлий Павлов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...