Националната цел за производство на ток от ВЕИ е преизпълнена с 4%

30.03.2011 | 12:51
по статията работи:
Продължава тенденцията на намаляване на брутното вътрешно потребление на електрическа енергия,
Националната цел за производство на ток от ВЕИ е преизпълнена с 4%

С около 67% е нараснало производството на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) в страната през 2010 г. спрямо 2009 г. Това е посочено в доклад на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за постигането на националните индикативни цели за потреблението на електрическа енергия, произведена от ВЕИ, разгледан на днешното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета.

Докладът представя актуалното състояние на производството на еленергия от ВЕИ в България и анализира напредъка в постигането на националната индикативна цел на страната - 11% дял на произведената електроенергия от ВЕИ в брутното вътрешно потребление на електроенергия до 2010 г.

Продължава тенденцията на намаляване на брутното вътрешно потребление на електрическа енергия, което през миналата година е било с около 1,6% по-малко. През 2010 г. е произведена 5509 GWh електрическа енергия от ВЕИ, което е с 21% повече от очакваното. Това количество отговаря на 15% дял на електрическата енергия от възобновяеми източници в брутното вътрешно потребление, което означава, че националната цел е преизпълнена с 4%.

Значителна част от електрическата енергия от ВЕИ се произвежда в големи ВЕЦ с обща инсталирана мощност от 1918,9 MW. В последните години се изграждат предимно малки ВЕЦ с инсталирана мощност под 5 MW, като през 2010 г. тяхната мощност е 241 MW или с 12,6% по-голяма в сравнение с 2009 г. Инсталираната мощност от вятърните електроцентрали достигна 465 MW, което е с 38,4% повече от 2009 г. За трите години, в които активно се изграждаха фотоволтаични централи, през м. г. общата им инсталирана мощност достигна 21,4 MW. Тук е отчетено най-голямото увеличение в мощността спрямо 2009 г. - близо четири пъти. В експлоатация са и две малки централи за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия от биогаз с обща мощност 3,5 MW. Енергията от тях се използва основно за задоволяване на технологичните и собствените нужди

За централите, използващи ВЕИ, се прилагат няколко схеми за финансиране на проекти - Кредитна линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, програма „Енергийна ефективност" на Европейската инвестиционна банка и Международния фонд „Козлодуй", Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", Програма за развитие на селските райони, Инициатива на Европейската комисия „ELENA" и др.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...