Сблъсъци между протестиращи и полицията избухнаха в Брюксел

24.03.2011 | 14:18
по статията работи:
Работници протестират на срещата на върха на ЕС
Сблъсъци между протестиращи и полицията избухнаха в Брюксел

Хиляди работници днес се събират преди срещата на върха на Европейския съюз, за да протестират срещу пакета от икономически реформи, които според тях са твърде благоприятни за бизнеса, предаде АП, цитирана от БТА.

В сутрешния час пик достъпът до ключови пътни артерии в централната част на Брюксел бе блокиран от полицията, което предизвика голямо задръстване в тази част от белгийската столица, в която се намират институциите на ЕС.

Очаква се страните от еврозоната да подпишат икономически пакт, предвиждащ по-тясно съгласуване на националните икономически политики, за да бъде повишена конкурентоспособността. Синдикатите недоволстват, че той ще подкопае много от отстояваните права на работниците.

Сблъсъци на протестиращи и полицията има в белгийската столица Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на белгийската телевизия RTBF. Според Ройтерс полицията използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Протестите са организирани от синдикатите и съвпадат с насрочения за днес и утре Европейски съвет - срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС. Протестите са срещу планираното намаляване на разходите в публичния сектор в страните от ЕС, с което се цели ограничаването на дефицитите в националните бюджети.

Протестиращите настояват и за регулация на финансовите пазари. По данни на белгийската телевизия около 15 хиляди демонстранти се придвижват из квартала в Брюксел, в който са разположени сградите на европейските институции. Те настояват европейските лидери да се откажат от плановете си за намаляване на социалните помощи и на обезщетенията за безработица, както и за повишаване на възрастта на пенсиониране и за съкращаване на индексацията на заплатите. Тези мерки, според европейските лидери, ще допринесат за намаляване на бюджетните разходи на страните членки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...