Нова среща между премиерите на Македония и Гърция в Брюксел

24.03.2011 | 11:50
по статията работи:
Цели 400 страници съдържа днешният отговор на Гърция срещу вече представените македонски аргументи
Нова среща между премиерите на Македония и Гърция в Брюксел

Нова среща между премиерите на Македония Никола Груевски и на Гърция Георгиос Папандреу е насрочена за днес в Брюксел. Срещата се състои в момент, когато Международният съд на Обединените нации в Хага изслушва аргументите на страните по делото, което Македония заведе срещу Гърция за нарушаване на Временната двустранна спогодба, с което беше блокиран приемът на бившата югославска република в НАТО, съобщава БТА.

Цели 400 страници съдържа днешният отговор на Гърция срещу вече представените македонски аргументи, че тя е нарушила член 11 от Временната спогодба, блокирайки приема на Македония в НАТО. Тезата на Атина е, че документът е комплексен, неговите членове са взаимносвързани, а Македония е страната, която го нарушава с отказа си за постигане на компромис за името и със серия провокативни действия спрямо Гърция.

Формално днешната среща Груевски-Папандреу няма връзка с изслушванията в Хага, по-скоро демонстрира, че страните поддържат някакъв диалог. Но и тя, както и пледоариите в Международния съд, остават в сянката на твърде неясната политическа ситуация вътре в Македония: блокираният диалог власт-опозиция и перспективата да бъдат произведени предсрочни избори при бойкот от страна на опозицията.

Затова с много по-голямо внимание тук се очакват разговорите на Груевски с шефа на европейската дипломация Кетрин Ащън и най-вече с комисаря по разширяването Щефан Фюле, който вече даде да се разбере, че следи отблизо ситуацията в Македония и затова са особено важни становищата, които от името на Европейския съюз ще заяви в днешните си разговори с македонския премиер.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...