Пета нощ самолети на коалицията обстрелват Либия

24.03.2011 | 10:43
по статията работи:
Турски военни фрегати и подводница се включват в операцията срещу Либия
Пета нощ самолети на коалицията обстрелват Либия

Пета нощ самолетите на коалицията нанасят удари в Либия. За нови залпове на зенитна артилерия и експлозии над Триполи, съобщава Франс прес. Танкове на Муамар Кадафи продължиха обстрела срещу бунтовници в третия по големина град - Мисрата, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Международната коалиция, ръководена от САЩ, Великобритания и Франция, ще продължи въздушните удари по военни цели в Либия, обяви днес френският външен министър Ален Жупе, цитиран от Франс прес. "Ще продължим, колкото е необходимо", добави той, като окачестви развитието на започналата в събота операция като "успех". Целта е "да защитим цивилното население", припомни френският външен министър.

Либийски служители заведоха рано тази сутрин журналисти в болница в Триполи и им показаха овъглените тела на 18 военни и цивилни, убити при въздушните нападения на западната коалиция през нощта, съобщава БНР.

Говорителят на генералния щаб към френското министерство на отбраната полковник Тиери Брюкар заяви, че въздушната и морска група от самолетоносача "Шарл дьо Гол" вече е започнала своята мисия. На въпрос често ли се сблъскват с проблема "човешки щит", широко използван от либийския лидер Муамар Кадафи, той отговори:

Много е трудно да се види дали това наистина е човешки щит, или просто обикновени хора. Вие добре сте разбрали, че тази операция цели да защити цивилното население, когато определяме целите си на земята, застрашаващи именно тях.

Второ, стремим се нашите действия да не пораждат странични щети. В такъв случай ние не нападаме, защото не искаме да нараняваме цивилни хора. В същото време, да разберем дали тези хора са доброволно там или не, е нещо, което е изключително трудно да се различи от небето. Затова не бих могъл да ви кажа дали под нас е имало човешки щит около блиндираните коли на силите про-Кадафи.

Полковник Брюкар каза още, че е изключително трудно на този етап да се прогнозира колко време ще продължи военната операция в Либия.

Великото национално събрание на Турция днес ще проведе специално заседание във връзка с провеждането на операцията на НАТО Обединен защитник за налагане на оръжейно ембарго срещу Либия и участието на Турция в нея.

Премиерът Р.Т.Ердоган заяви, че Турция никога няма да насочи оръжие срещу либийските си братя, така че няма да стане дума за изпращане на турски войници. Тема на днешното заседание ще бъде предоставянето на правомощия, тезкере на турските военноморски сили, за участие в натовската операция по контрола на движението на морските съдове в Средиземно море, за да бъде предотвратено пренасянето на оръжие и наемници към Либия.

Според постигнатата договореност от силите на Алианса, Турция ще предостави четири фрегати, една подводница и един резервен кораб за мисията на НАТО срещу Либия.

В очакване да получат правомощия от парламента, две фрегати на турските военноморски сили вече се намират край бреговете на Либия, а другите две фрегати и подводницата са тръгнали на път, заяви пред турските журналисти командващият военноморските сили Йигит Угур. Той подчерта, че подготовката им е направена с оглед да пристъпят незабавно към действия, щом парламентът гласува тезкерето.

В операцията на НАТО участват общо 16 морски съда, на Турция, Испания, Великобритания, Гърция, Италия, САЩ и Канада.

В рамките на операцията, плавателни съдове, които бъдат преценени за подозрителни, ще бъдат отклонявани към близки пристанища за допълнителна проверка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...