Снимащите камери на КАТ ще заработят от 1 април

23.03.2011 | 09:34
по статията работи:
Смята се, че към 100 000 шофьори, които са карали с висока скорост, са отървали глобите заради чиновническите неуредици
Снимащите камери на КАТ ще заработят от 1 април

15-те снимащи стационарни радара на КАТ в страната, които не работят от началото на тази година, ще бъдат включени от 1 април, съобщиха експерти за вестник "Труд". Въпреки че датата е известна като Ден на лъжата, тогава няма да има никаква прошка за нарушителите.

Модерните камери, производство на концерна "Сименс", стояха без работа близо 3 месеца по пътищата, тъй като не бяха минали годишен технически преглед. Оказа се, че нито МВР, нито Българският институт по метрология (БИМ) имат нужната апаратура за тестове, която би трябвало да се купи в комплект с радарите още през 2009 г. Смята се, че към 100 000 шофьори, карали с висока скорост, са отървали глобите заради чиновническите неуредици.

Новите изпитания ще бъдат направени с взет под наем швейцарски тестер, собственост на българска частна фирма. Със същия апарат в края на 2009 и началото на 2010 г. е било извършено първоначалното лицензиране на радарите. Самият уред обаче е имал техническо одобрение до март 2010 г. Три месеца е стоял въпросът дали КАТ да си купи нов за около 5000 евро, или да се дадат пари за преглед на стария и пак да бъде нает той. Миналата седмица уредът издържал успешно изпитанията и ще може да се ползва до 2012 г.

Сформирана е мобилна група от катаджии, експерти от БИМ и представители на "Сименс". От четвъртък започват тестовете. Крайният срок е 31 март. От следващия ден всички стационарни радари, които не са дали отклонения, могат да засичат и снимките от тях да служат за доказателства за превишена скорост, включително и в съда.

Преди 2 години всеки от 15-те радара бе купен с по една допълнителна кутия, която също бе монтирана край пътищата. Снимащите устройства обаче не могат да се местят в друга, защото се получават изкривявания в данните. Ако от КАТ все пак ги прехвърлят, трябва отново да викат комисия с тестер. Полицията има и 16 снимащи мобилни радара, английско производство, които бездействат от 2009 г., защото не са тествани.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...