Операцията в Либия наистина дава резултати, смята британското министерство на отбраната

22.03.2011 | 17:20
по статията работи:
Испанският парламент одобри с почти пълно мнозинство участието във военната операция срещу Либия
Операцията в Либия наистина дава резултати, смята британското министерство на отбраната

Военната операция за налагане на зона, забранена за полети над Либия, има реален ефект за защита на цивилните и за възпиране на режима на Муамар Кадафи, за да не продължава с атаките си, предаде представител на британското министерство на отбраната, цитиран от ДПА и БТА.

В Бенгази, който се държи от бунтовниците, операцията на многонационалната коалиция е спряла щурма на силите на Кадафи, каза генерал-майор Джон Лоримър. Генералът-майорът припомни, че британски военни кораби са разположени в зоната, за да наблюдават либийското крайбрежие. Според военния представител, откакто в събота започна международната операция, се забелязва "ясно изразено нежелание" от страна както на военноморските сили, така и на военновъздушните сили на Кадафи да продължат атаките си.

Генерал-майор Лоримър обаче предупреди, че макар щурмът срещу Бенгази от силите на Кадафи да е спрян, заплахата все още не е напълно отстранена. Лоримър каза, че британски изтребители Торнадо са извършили днес серия от полети с разузнавателна цел и за защита на цивилното население на Либия, но не са нанасяли удари.

Междувременно испанският парламент одобри с почти пълно мнозинство решението на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро да се включи в коалицията, която налага забранената за полети зона над Либия, предаде АП.

Испания предостави за операциите срещу Либия четири изтребителя Ф-18, един самолет цистерна Боинг-707, една подводница, една фрегата и един разузнавателен самолет. Изтребителите извършиха днес патрулни полети над Либия, а два от тях са патрулирали и вчера. До 500 испански войници ще вземат участие в операцията.

Испания се нуждае от одобрението на парламента, за да предостави военни сили за военни операции в чужбина, но при форсмажорни обстоятелства може да разположи части преди да е получила парламентарно одобрение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...