КНСБ предлага минималната заплата да стане 290 лв.

18.03.2011 | 15:48
по статията работи:
Синдикатът предлага започване на преговори с работодателските структури за определяне на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор през 2011 г.
КНСБ предлага минималната заплата да стане 290 лв.

Минималната работна заплата трябва да се увеличи на 290 лв., за да може нетната й
стойност (227 лв.) да покрие линията на бедност за 2011 г., която е 211 лв. Това предлага КНСБ във връзка със стагнацията на доходите и растящата инфлация.

По данни на официалната статистика само за двата месеца от началото на годината
натрупаната инфлация е 1,9% и вече надминава половината от прогнозираната годишна инфлация за 2011 от 2,6%, посочват от КНСБ, цитирани от БТА.

Данните от целевото наблюдение на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ от началото на март върху цените на стоките от първа необходимост очертават повече от тревожни тенденции, посочват от синдиката.

КНСБ предлага започване на преговори с работодателските структури за определяне на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор през 2011 г. Основни критерии са инфлацията и производителността на труда, посочват от КНСБ. Ако се приложи досегашният подход за пълно отчитане на инфлацията и 75 на сто от производителността на труда се очертава индекс от порядъка на поне 7,35 на сто, сочат изчисленията на експертите.

По други два критерия (данъчно-осигурително облагане и конкурентоспособност) с писмо до министъра на труда са поискани официални данни, които също да бъдат отчетени в хода на преговорите.

Според КНСБ заплатите в бюджетните сектори трябва да бъдат компенсирани със средногодишната инфлация за 2009 и 2010 г. в размер на 5,3%, както и с натрупаната за първо полугодие на настоящата година. Съотношението минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст - минимална работна заплата за страната следва постоянно да нараства и да надхвърля постъпателно 50 на сто, смятат още от КНСБ.

Подписаното в края на 2010 г. Национално споразумение предвижда достигането на съотношение работна заплата/осигурителен доход не по-малко от 65 на сто, припомнят от синдиката.

Според експертите на КНСБ минималната пенсия трябва да се увеличи до достигане на съотношение към минималната работна заплата за страната от 55 на сто.

Мнението, което Българската стопанска камара изказа след оповестяването на предложенията на КНСБ, беше, че те са прокризисни и не отразяват актуалните проблеми на икономиката ни. Подробности може да прочетете тук.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...