Управляващите губят доверие

13.03.2011 | 13:03
по статията работи:
"Политическото мислене на хората вече минава през джоба им", съобщи директорът на агенция "Медиана". Бойко Борисов губи 10% от личния си рейтинг
Управляващите губят доверие

За дълъг период от време хората у нас оценяваха политиката през призмата на миналото, но сега с настъпването на икономическата криза българите са започнали да оценяват политиката през джоба си, както е в останалите страни. Това коментира днес социологът Кольо Колев, директор на агенция "Медиана", който представи в пресклуба на БТА данни от социологическо проучване за политическите нагласи в момента. Изследването е представително, проведено в началото на март 2011 г.

Хората започват да възприемат политиката не като нещо, което тя прави за миналото, а като нейно отражение върху икономиката. Хората осъзнават икономическите си интереси, разбират, че като зареждат автомобилите с бензин, те зареждат "акциз", когато си купуват алкохол "пият акциз", коментира Колев.

Кризата на потреблението и икономическата ситуация в страната имат пряко отражение върху отношението на хората към управляващите, коментира Колев

Данните от изследването показват, че само 8% от хората запазват стандарта си на потребление, а 44% са ограничили рязко разходите си.

На въпрос "смятате ли, че ще трябва още да намалите разходите си", 52% от анкетираните отговарят положително, а едва 13% са оптимисти, съобщи БТА.

От 42% на 52% се е увеличил делът на хората, които смятат че нещата ще вървят на зле.

Относно икономизацията на политическия живот, Колев посочи, че от тези, които рязко са ограничили потреблението си, само 11,7% са симпатизанти на ГЕРБ. От тези, които слабо са ограничили потреблението - 30,9% са симпатизанти на управляващата партия, а от тези, които са с незасегнато потребление - 39,6% симпатизират на ГЕРБ.

През март 2011 година в 61% от семействата има безработен и увеличението на броя на семействата с безработни е със 17% спрямо предишни години. показват данните на "Медиана". Реалната безработица е от порядъка на 14% и е много по-висока от декларираната в бюрата по труда от 10%. В България доходите се формират на база доходите на членовете на домакинството, и когато единият от двамата излезе извън пазара на труда, това нанася удар върху цялото семейство. Към март 2007 година 73% от семействата са посочили, че нямат безработен, през 2008 г. - 75%, сега този процент е едва 61%.

Около 30% от хората са изтеглили кредити. Докато през март 2007 година близо 62% заявяват, че изплащането им създава проблем, сега близо 85% от хората, които са изтеглили кредити, имат много сериозни притеснения.

"Тези данни показват, че този процент е напълно възможно да се увеличи", посочи Колев.

На въпрос дали управлението на ГЕРБ им вдъхва доверие, през септември 2009 година към 54% са заявили, че им вдъхва доверие и само 14% са казали, че ги разочарова. "Към момента имаме диаметрално противоположна картина и разочарованието заема 54%", посочи той.

От декември досега ГЕРБ е смъкнала електоралния си потенциал с 4,3%, което е с процент и половина на месец. Това не се е отразило ползотворно на традиционните партии, показват данните на "Медиана", цитирани от Агенция "Фокус".

Колев отбеляза, че Коалиция за България има увеличение с 1% на доверието, Синята коалиция с 0,2%, а "Атака" като част от управляващото мнозинство е изгубила близо 1%.

Кольо Колев посочи, че основният прираст е в графата "няма да гласувам" - т.е. отказ от политиката изобщо. Най-тежко пострадали са водещите лидери - премиерът Борисов губи 10% от личния си рейтинг от декември до март. Най-силен е ударът при Цветан Цветанов - 17%. Кольо Колев отбеляза, че при нормална обстановка, тоест ако не бяхме в криза, скандалът с имотите му не би имал такова отражение. По думите му това дори би било много хубаво, ако все още течеше дебатът за битката с миналото. Всички политически лица губят част от рейтинга си с изключение на Кристалина Георгиева, която обаче е външен фактор.

Министрите Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов и Николай Младенов получават обществена подкрепа и засега запазват и дори повишават донякъде рейтинга си. Колев обясни, че Росен Плевнелиев не се идентифицира до такава степен с управляващата партия ГЕРБ, а по-скоро като привлечен експерт.

Колев обясни, че всички правителства са минали през период на загуба на доверие - падат и съответно се увеличава делът на хората, които изобщо не искат да гласуват. Според него това е средата, в която се появява новата алтернативна политическа сила.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...