Граждани в цялата страна ще протестират срещу високите цени на горивата

13.03.2011 | 10:07
по статията работи:
Недоволството ще се изрази в това резервоарите да бъдат заредени с малко бензин и за малко пари
Граждани в цялата страна ще протестират срещу високите цени на горивата

Днес в цялата страна ще има протест срещу високите цени на горивата.

От няколко дни различни групи в социалните мрежи организират протестно зареждане на гориво от бензиностанции. Недоволството ще се изрази в това резервоарите да бъдат заредени с малко бензин и за малко пари - до един лев.

Близо 15 000 души са заявили в интернет желание да протестират. Акциите срещу скъпите горива са насрочени за ранния следобед и са планирани срещи в 17 града.

Протестът е израз на единна гражданска позиция и е първата крачка към създаването на "будно гражданско общество".

Ние, които организираме този протест, сме свободни и политически необвързани граждани с достойнство и твърда гражданска позиция. Не гоним сензация или облага, само искаме да живеем в нормална страна и да водим достоен живот, заявяват организаторите, цитирани от БГНЕС.

Над 12 000 водачи от цялата страна са заявили участие в протеста. Шофьорите ще се събират на сборни пунктове в градовете и в различни колони ще се отправят към големите бензиностанции, където ще зареждат гориво възможно най-бавно и на възможно най-ниска цена.

Исканията са държавата да свали налозите върху горивата и да ограничи печалбите на рафинерията и търговците. Гражданите настояват още до седмица правителството да създаде комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки за регулиране цената на горивата до 2 лв./литър.

В петък председателят на българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви за Дарик радио, че това не може да се случи, защото цените се определят от пазара и дори не се обсъждат в организацията. По думите му, в момента се намираме в пика на цените на горивата и ако ситуацията в Либия не се усложни, вероятно ще се стигне до тяхното намаляване, съобщи Dariknews.bg.

Според предварителните планове неделното шествието в София трябва да стигне до Народното събрание. Протестно зареждане на бензин се готви и в Перник, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Кърджали, Плевен, Монтана, Габрово, Казанлък, Добрич, Благоевград и Асеновград.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...