Военна мисия на ЕС може да помага за евакуацията на бежанци от Либия

09.03.2011 | 14:04
по статията работи:
Трябва да сме готови да окажем повече подкрепа там, подчерта дипломат номер едно на Евросъюза
Военна мисия на ЕС може да помага за евакуацията на бежанци от Либия

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън допусна възможност за военна мисия на Евросъюза в Либия, която да подпомогне евакуацията на бежанци и осигуряването на хуманитарна помощ. На дебати по темата в Европарламента евродепутати поискаха от Аштън бързи действия за установяване на забранена за полети зона над Либия, съобщава БНР.

Две основни предизвикателства за Европейския Съюз очерта Катрин Аштън – първо – хуманитарната криза и помощта за евакуацията на бежанците, и второ – незабавно прекратяване на насилието в самата Либия, както и търсене на отговорност от виновните.

Трябва да сме готови да окажем повече подкрепа там, подчерта дипломат номер едно на Евросъюза, и съобщи, че вече е поискала от службите си да очертаят възможните планове за военна мисия в рамките на Общата европейска политика за сигурност и отбрана.

Подобен ангажимент би бил свързан с подкрепа за евакуацията, която се провежда в момента, и за хуманитарните усилия. Както винаги, когато използваме подобни опции, те трябва да са много внимателно анализирани. Нужно е да намерим правилните отговори за мандата, ресурсите и целите на подобна мисия и работата в тази посока ще продължи и през тази седмица, каза Катрин Аштън, като припомни, че самите либийци не искат военна намеса отвън.

Либийците обаче искат забрана за полети, репликира лидерът на либералите в Европарламента Ги Верховщад и призова Европейският Съюз да поиска от ООН незабавно решение в тази посока. Верховщат спечели аплодисменти от залата и за друго свое предложение – за признаване на излъчената от либийската опозиция преходна власт. Това, по думите му, ще спомогне за падането на режима.

Председателят на групата на социалистите Мартин Шулц беше категоричен, че Кадафи е престъпник и убиец, който трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд, а лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит призова Европа да приеме на своя територия бежанците от Тунис, Египет и Либия, вместо да ги държи в лагери.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...