АЕЦ "Козлодуй" с печалба от 65 млн. лв. за 2010 г.

09.03.2011 | 08:00
по статията работи:
Не е обсъждана възможността V и VI блок да работят с ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхауз"
АЕЦ "Козлодуй" с печалба от 65 млн. лв. за 2010 г.

65 млн. лв. е чистата печалба на АЕЦ „Козлодуй" за 2010 г., съобщи за в. „Класа" изпълнителният директор на централата Костадин Димитров. Основната част от нея идва от продажбите на свободния пазар. АЕЦ „Козлодуй" има квота от 70% за регулирания пазар у нас, а останалите 30% са предназначени за свободния пазар, обясни Димитров. За сравнение, през 2009 г. чистата печалба на компанията бе 65,8 млн. лв., като половината от нея бе дадена като дивидент за Българския енергиен холдинг.

През 2010 г. от АЕЦ-а са продали близо 15 млн. мвтч електроенергия. През второто полугодие са произведени 4,7 млн. мвтч за регулирания пазар у нас, каза Димитров. Част от този пазар са битовите потребители, както и малкият бизнес. Димитров уточни, че това е било направено по искане на ДКЕВР и силно е ограничило производството за свободния пазар.

От централата няма да искат повишение на цената на тока от юли, ако им бъде намалена квотата за работа на регулирания пазар и се увеличи тази за свободния. В случай, че това не стане, АЕЦ ще обмисли отново позицията си. През миналата година оттам също искаха да им се увеличи квотата за свободния пазар, а ако не - цената на произведения ток да се увеличи с 5%.

В централата не е обсъждана възможността V и VI блок да работят с ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхауз". По този въпрос разговаряха енергийният министър Трайчо Трайков и вицепрезидентът на компанията за Южна Европа Хосе Гутиерес. За да се използва друго ядрено гориво, освен руското, то трябва първо да бъде лицензирано от АЯР, обясни Димитров.

От централата са пуснали и обществена поръчка за избор на фирма, която да оцени възможностите за удължаването на проектния срок на работа на блокове V и VI. Срокът за изследване е 18 месеца за всеки блок, а гаранцията за участие в процедурата е 70 хил. лв. Проектният живот на пети блок изтича през 2017 г., а на шести - две години по-късно. Документи за участие могат да се подават най-късно до 9 май.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...