Премиерът осъди бесенето на кучета в Странджанско

08.03.2011 | 16:38
по статията работи:
Борисов обсъди с главния прокурор дали ритуалът може да бъде прекратене
Премиерът осъди бесенето на кучета в Странджанско

Министър-председателят Бойко Борисов осъди варварския ритуал тричане (бесене) на кучета, който се извършва в Странджанско. Днес той обсъди с главния прокурор Борис Велчев възможностите да се прекрати подобно малтретиране на животни и настоя за санкции по Закона за защита на животните.

Главният прокурор е изразил пълно разбиране по въпроса и ще възложи проверка по случая. Това става ясно от информация на пресцентъра на МС.

Припомняме ви, че вчера вестник "24 часа" съобщи Европа е "наводнила" електронните пощи на българските медии с протестни писма.

Вашата т.нар. традиция тричане е срам и позор за страната ви, пишат граждани на Люксембург, Швейцария, Италия, Швеция, Франция, че дори и Филипините. Поводът за недоволството е странджанският ритуал тричане (бесене)на кучета, с който на 6 март по отбелязаха Кукеровден.

Снимки и филмче в интернет обясняват какво е тричане: два кола стърчат на двата бряга на река, на тях е опънато усукано въже с примка. В нея се прокарва куче, примката се стяга, за да го държи, а коловете го издигат нависоко. Въжето започва да се размотава, а с него и кучето да се върти като пумпал. Върти се и пада във водата, докато наоколо всичко е станало на нищо от телесните продукти на животното, което е умряло от страх.

Към 300 кибици гледат радостно сеира, щракат с апаратчета снимки, викат и свирят с уста. Замаяното куче успява да доплува до брега, помагат му с мрежа да се измъкне.

Примитивният обичай шокира за първи път света през 2005 г. Тогава репортажни снимки на Ройтерс шокират европейците, най-потресени са в Швеция, където ги отпечатват на първите страници. Правозащитни организации заплашват, че България няма да бъде приета в ЕС, ако не забрани това варварство. Същата година кметът на Царево Петко Арнаудов забранява бесенето на кучета. Забраната остава на хартия, а бесенето на животни продължава всяка година. В същото време в интернет недоумяват защо е тази варварска жестокост, в Странджанско приемат ритуала за нещо нормално.

Пред камерата на TV7 кметът Арнаудов предложи етнолози да изследват обичаите в Странджа и да се произнесат. Според него местните смятат, че с тричането гонят бесовете, сиреч правели добро за селото.

Да си гледат работата (европейците - бел. ред.), ние продължаваме тайно да си тричим нашите кучета, защото това е древен обичай и тая година пак ще го направим. Което се пише, всичкото е лъжа, казва пред камерата местният участник в бесенето Димитър Георгиев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...