Обама обеща да подкрепи прехода към демокрация в Киргизстан

08.03.2011 | 11:24
по статията работи:
Отунбаева заяви вчера, че ще поиска помощ от САЩ за подобряване на охраната на границите на азиатската република
Обама обеща да подкрепи прехода към демокрация в Киргизстан

Американският президент Барак Обама благодари днес на временния лидер на Киргизстан Олга Отунбаева за подкрепата й за американска база в страната и обеща да поддържа прехода на бившата съветска република към демокрация, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Отунбаева, която е във Вашингтон, за да получи наградата на Държавния департамент "Смели жени", се срещна с Обама и  съветника по националната сигурност Том Донилън в Белия дом. 

Обама заяви, че САЩ са предприели стъпки да подобрят прозрачността на операциите в базата и на плащанията, свързани с нея, и обеща да направи максимални ползите от нея за киргизстанския народ, се казва в съобщение на Белия дом. "Президентът Обама потвърди американския ангажимент за подкрепа на усилията на Киргизстан да консолидира демокрацията", се посочва още в текста.  

Отунбаева заяви вчера, че ще поиска помощ от САЩ за подобряване на охраната на границите на азиатската република, най-вече със съседен Таджикистан, предаде АФП. Правителството на Киргизстан не се е отказало от идеята да построи с помощта на американците учебен антитерористичен център, каза Отунбаева в отговор на журналистически въпрос при посещението й във Фонда Карнеги. По думите й тази тема присъства в диалога между двете страни по въпросите на сигурността, предаде ИТАР-ТАСС. 

Наградата за гражданска смелост ще бъде връчена на Отунбаева в Държавния департамент, а почетен гост ще е първата дама на САЩ Мишел Обама. Наградата се дава за пета поредна година. 38 жени от 27 страни са я получили от учредяването й до момента, включително жени от Афганистан, Беларус, Камерун, Китай, Куба, Унгария,
Йордания, Мексико и Пакистан.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...