САЩ налага едностранни санкции на Либия

26.02.2011 | 14:26
по статията работи:
Германия и Великобритания също искат санкции. Италия продавала оръжие за десетки милиони на арабската страна
САЩ налага едностранни санкции на Либия

САЩ налагат едностранни санкции на Либия

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ налагат едностранно санкции на Либия, защото продължаващото насилие и безредици представляват "извънредна заплаха" за националната сигурност на Америка и външната политика, предаде Асошиейтед прес.

Обама подписа заповед, която блокира собствеността и транзакциите, свързани със страната, предаде Ройтерс. Той заяви, че серията от финансови санкции са насочени към правителството на либийския лидер Муамар Кадафи, но защитават авоарите, принадлежащи на населението на Либия.

Санкциите визират либийския лидер и няколко членове на семейството му.

Правителството на Кадафи наруши международните норми и трябва да отговаря за това, подчерта американският президент. По думите му "САЩ ще продължават да координират действията си с международната общност, със своите приятели и съюзници, както и с ООН", предаде ИТАР-ТАСС.

Ние твърдо ще поддържаме либийския народ в исканията му да бъде осигурено спазването на фундаменталните човешки права и избирането на правителство, което да отговаря на стремежите на народа, посочи още американският президент.

Мерките бяха обявени, след като стотици американци бяха евакуирани от Либия след дните на кръвопролития в страната, отбелязва АП.

Германия и Великобритания също искат санкции

Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън призоваха Съвета за сигурност на ООН да наложи строги санкции на Либия, предаде ДПА.

В разговор по телефона двамата лидери изразиха подкрепата си за санкциите, които възнамерява да наложи Европейският съюз. Те се съгласиха, че "антихуманната политика на либийския лидер Муамар Кадафи" трябва да спре. Двамата също така увериха, чеще подкрепят процеса на реформи в арабския свят, предимно чрез Евро-средиземноморското партньорство, което беше създадено през 2008 г.

Също днес, в седмичното си телевизионно обръщение, Меркел заяви, че е в интерес на Германия да инвестира в проекти за развитие, които да помогнат за установяването на стабилност и демокрация в Северна Африка и по този начин да предотвратят имиграцията, предаде ДПА.

Искаме да живеем в свят, в който има все повече демократични и стабилни структури, и в който хората не изпитват нужда да напускат родните си страни, за да кандидатстват за убежище, примерно тук, каза Меркел. Тя отбеляза, че почти половината от населението в северноафриканските държави е под 25-годишна възраст.

Немският канцлер посочи Афганистан като пример, в който усилията на Германия за развитие на страната са довели до подобряване на живота на хората и подчерта, че само с военна интервенция не може да се даде бъдеще на една държава. В Афганистан средният доход се е увеличил петкратно от 2001 г., много повече момичета ходят на училище и инфраструктурата се подобрява, отбеляза Меркел.

Освен с Меркел британският премиер е разговарял през последните 24 часа за необходимостта от бърза реакция на събитията в Либия, включително налагане на санкции, с премиера на Италия Силвио Берлускони и с турския премиер Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Армията се оттегля от боевете с бунтовниците в Западна Либия


Междувременно синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви, че армията се оттегля от боевете с бунтовниците в Западна Либия и се надява да бъде договорено решение за спиране на огъня, предаде Ройтерс. Той каза също, че бунтовниците, които се предадат, няма да пострадат, и че Либия има нужда от реформи. Сейф ал Ислам призна пред чуждестранни журналисти в Триполи, че "в двата западни града Мисурата и Зауия имаме проблем".

Имаме работа с терористи. Армията реши да не атакува терористите и да даде шанс за преговори. Надяваме се това да стане мирно и да се случи до утре (днес - бел.ред.). Да се надяваме, че мунициите им свършват. Да се надяваме, че вече няма да има кръвопролития, каза още Сейф ал Ислам, цитиран от БТА.

Няма насилие извън тези два града, коментира единият от синовете на либийския лидер Кадафи и определи като "лъжи" медийните информации за войски, които бомбардирали цивилни или използвали наемници: Смеем се на тези информации. Извън Мисурата и Зауия всичко е спокойно. Преговорите продължават и ние сме оптимисти.

Сейф ал Ислам каза още, че опозиционните лидери са в слаби позиции: Водачите на тези групи са отчаяни. Казваме им: свалете оръжието и ние няма да ви нараним.

Берлускони: Кадафи явно вече не контролира Либия


Муамар Кадафи изглежда вече не контролира Либия, каза днес италианският премиер Силвио Берлускони, смятан за най-големия европейски съюзник на Кадафи, предаде Ройтерс.

Имам новини от преди няколко минути и изглежда Кадафи наистина вече не
контролира положението в Либия
, заяви Берлускони. Той говори в Рим на конгреса на Италианската републиканска партия.

Берлускони, който не заклейми особено остро насилието в Либия, каза, че народните въстания в Северна Африка може да донесат демокрация и свобода, но може да доведат и до появата на "опасни центрове на ислямския фундаментализъм само на километри от границите ни", както и до вълна от бежанци. Затова Европа и Западът не могат и не бива само да наблюдават този процес, подчерта той.

Италия има тесни бизнес интереси с бившата си колония. Либия осигурява около 25 на сто от петрола и 12 процента от газа, който внася Италия.

Преди две година и половина Италия и Либия подписаха договор, предвиждащ инвестиции в африканската страна и изплащане на компенсации за годините на колониализма. Документът отвори големи възможности за италианските компании, особено в либийската енергетика. След последните събития министърът на отбраната Иняцио ла Руса каза, че споразумението де факто е разтрогнато.

Междувременно днес местния вестник "Кориере дела сера" съобщи, че Италия е продала на Либия военен материал - експлозиви, ракети, хеликоптери, за десетки десетки милиони евро през последните две години.

Всекидневникът цитира официален доклад на вътрешното министерство, в който се изброяват и договорите, и преговорите, които продължават да се водят между Либия и редица големи италиански компании от военно-промишления комплекс, сред които е гигантът Финмеканика (Finmecanica).

Производителят на ракети Мбда Италия (Mbda Italia) е подписал през май 2009 година споразумение за 2,6 милиона евро, за да доставя на Либия "материал за бомби, торпеда, снаряди и ракети" се посочва в документа.

Италианската оръжейна група Аугуста Вестланд (Augusta Westland) е сключила два договора през октомври 2010 година за общо 70 милиона евро за доставка на 10 хеликоптера, а същата година Селекс системи интеграти (Selex Sistemi Integrati), филиал на групата Финмеканика е подписал споразумение за 13 милиона евро за доставки на Триполи на съоръжения за електронно насочване към целта.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...