Индия и Пакистан подновяват мирните преговори

10.02.2011 | 11:58
по статията работи:
Новите разговори са фактически официално възобновяване на комплексния диалог, започнал през 2004 г.
Индия и Пакистан подновяват мирните преговори

Индия и Пакистан се договориха да подновят мирните си преговори, които бяха преустановени от индийската страна след атентатите в Мумбай през 2008 г., извършени от ислямски екстремисти, съобщиха източници в Делхи. Решението е било взето на състоялата се тази седмица среща между високопоставени служители от външните министерства на двете страни в Тхимпху, столицата на кралство Бутан, съобщава БНР.

Новите разговори са фактически официално възобновяване на комплексния диалог, започнал през 2004 г., каза днес висш индийски представител, участващ в контактите с Пакистан. Ядрените азиатски сили Пакистан и Индия са под натиска на САЩ да намалят напрежението помежду си, защото тяхното съперничество се прехвърля в Афганистан и пречи на усилията за установяване на мира там.

Исламабад смята Афганистан за своя зона на влияние и претендира за роля в опитите за постигане на споразумение с талибаните. Делхи, който подкрепяше антиталибанския Северен съюз по време на афганистанската гражданска война, се опасява, че връщането на талибаните на власт ще окуражи войнствените групировки, които действат срещу Индия. Освен Афганистан проблем в индийско-пакистанските отношения е и спорната област Кашмир. ИТАР-ТАСС цитира пакистански информиран източник, според който Исламабад засега не е потвърдил договореностите за подновяването на широкоформатните официални преговори с Делхи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...