Започват масови проверки за качеството на хляба

09.02.2011 | 15:13
по статията работи:
В понеделник ще бъде сформиран Експертен съвет по хляба. Той започва веднага работа по 3 стандарта за хляба - бял, Добруджа и типов
Започват масови проверки за качеството на хляба

Днес получих инструкции от премиера Бойко Борисов да започнем масови проверки по цялата верига - търговци, хлебопроизводители, мелници, зърно бази. Тези проверки ще са съвместни между Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща с председателите на трите организации на хлебопроизводителите у нас, предаде Агенция "Фокус".

Данните показват, че повече от половината от сектора е сив. Затова ние ще проверим каква е ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни и няма да се спрем пред нищо, там, където има нелегално производство - то ще бъде затваряно, каза Найденов по повод на бъдещите проверки.

Ето какво коментира министърът на въпрос дали, след като държавата се пребори с 50-процентовия сив сектор в хлебопроизводството, повече няма да има хляб на ниски цени, каквито се предлагат на пазар: Евтиният хляб, който се прави в сивия сектор, пак ни излиза скъпо. За него не се плащат данъци на държавата.

Той коментира, че за пореден път е получил сигнал, че стандартите се налагат от търговските вериги. За това следващата седмица при министъра ще се проведе среща на шефовете на големите вериги, "за да разберат, че те не могат с договорни отношения да правят стандарти".

Днес Министерският съвет прие Устройствения правилник на Българската агенция по безопасност на храните. Считано от днес може да се каже, че агенцията функционира. Първото нещо, с което ще се заеме агенцията, е стандартът за хляба. Затова днес поканих хлебопроизводителите, каза Найденов.

Досега хлебопроизводството не беше под контрола на земеделското министерство, а на здравното - РИОКОЗ. Но отсега хлябът попада под контрола на новата агенция.

В понеделник ще бъде сформиран Експертен съвет по хляба. Той започва веднага  да работи, за да изработи три стандарта за хляба - "Бял", "Добруджа" и "Типов". В тях ще бъде влагано само брашно, вода, мая и сол без подобрители и стабилизатори, информира пресцентърът на МЗХ.

Успоредно към тези стандарти ще залегнат стандарти и за суровината - зърното и брашното.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...