Българки продавали бебетата си в Гърция

25.01.2011 | 12:49
по статията работи:
Цените варирали между 18 000 и 25 000 евро. В 90% от случаите жените доброволно са продавали бебетата си
Българки продавали бебетата си в Гърция

На цена между 18 000 и 25 000 евро са се продавали българските бебета в Гърция. Това заяви на извънредна пресконференция окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, предаде Агенция "Фокус".

Четиринадесет души за задържани до момента, петима от тях на българска територия. Двама са от Варна, останалите са от Ямбол и Бургас. На територията на Гърция са задържани деветима - шестима, от които са българи и за които предстои да бъдат издадени Европейски заповеди за арест и екстрадиране в България. Останалите трима са гръцки граждани. Сред задържаните в Гърция българи има медицинско лице и жена, която по професия е адвокат.

Досъдебното производство е образувано в началото на месец май миналата година. В хода на разследването са били събрани доказателства за престъпна група, занимаваща се с трафик на хора и с цел набиране, транспортиране и превеждане през границата на бременни жени с цел продажба на децата им, поради което досъдебното производство е прието от Окръжна прокуратура-Варна.

До момента са установени 14 случая, при които бременни жени - предимно от ромски произход, са били уговорени да продадат бебета си. Момиченцата се продават на цена от 18 000 до 20 000 евро, а момченцата до 25 000 евро.

В 90% от случаите жените доброволно са продавали бебетата си. Те са били уговорени за сумата от 2500 евро да родят детето си в Гърция и впоследствие да дадат съгласието си то да бъде осиновено от гръцки семейства. В повечето случаи обаче жените са били мамени и не са получавали почти никакви пари. Повечето от случаите са установени в гръцките градове Ламия, Солун, Атина и Патра.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...