Наши и гръцки полицаи патрулират в Банско

24.01.2011 | 14:16
по статията работи:
Органите на реда от южната ни съседка, които ще работят в Банско следващите месеци, ще бъдат невъоражени униформени
Наши и гръцки полицаи патрулират в Банско

Заместник-директорът на гръцката полиция ген. Раховицас и главният секретар на МВР Калин Георгиев подписаха днес правила за осъществяване на съвместни патрули за охрана на обществения ред в община Банско. От седмица вече в курортния град 2-ма офицери и 4-ма сержанти участват заедно с българските си колеги в контрол и охрана на обществения ред в Банско предимно по местата където са настанени гръцки граждани.

"Това е ден, за който в миналото сме мечтали с настоящия премиер на България Бойко Борисов - гръцки и български полицаи да патрулират съвместно. Намирам се сред приятели и съмишленици, каза още Раховицас, при подписването на съвместното споразумение, цитиран от радио Благоевград.

Присъствието на гръцки полицаи в Банско по време на зимния сезон е в резултат на сътрудничество и желание и на двете власти за съвместна работа.

Основната цел е да се предотвратят престъпления, да се чувстват гръцките туристи сигурни и да се подпомогне борбата с организираната престъпност.

Органите на реда от южната ни съседка, които ще работят в Банско следващите месеци, ще бъдат невъоражени униформени. Присъствието им в Банско става възможно благодарение на подписаното от българска страна споразумение за полицейско сътрудничество в гр.Прюм.

"Това е следващата ни крачка към Шенгенското пространство. Тогава и формално границите няма да съществуват. Това е бъдещето, каза още гл.секретар Калин Георгиев", каза главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Идеята за присъствето на униформени полицаи в Банско възниква въз основа и на данните, според които 30 % от туристите в Банско са именно от Гръция. 80 000 минават през курортния град на сезон. Само през изминалия уикенд 2 500 гръцки граждани са гостували в Банско. Голяма заслуга за осъществяването на инициативата има и кметът на Банско Александър Краваров, който заедно с бизнеса в града осигурява отлични условия и трасе за това сътрудничество.

Калин Георгиев лично благодари на градоначалника Кравараров за съдействието. По време на общата пресконференция стана ясно и че през лятото в Халкидики Гърция, български полицаи на реципрочен принцип ще патрулират с гръцките си колеги, за да помагат работата им и гостуващите в Халкидики български туристи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...