Турция съгласна със загражденията по границата с Гърция

08.01.2011 | 15:50
по статията работи:
Ердоган: Става въпрос за построяване на заграждения, а не за издигане на стена
Турция съгласна със  загражденията по границата с Гърция

Турция не е против загражденията, които Гърция възнамерява да изгради да изгради по границата между двете държави. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БНР.

Той защити плановете на гръцкото правителство да издигне заграждения срещу нелегалните имигранти по границата с Турция.  Ердоган каза на пресконференция, че вчера са обсъдили много задълбочено този проблем с гръцкия премиер Георгиус Папандреу в град Ерзурум. (повече за срещата  можете да прочетете тук)

"Става въпрос за построяване на заграждения, а не за издигане на стена. Ние имаме 206 км сухопътна граница с Гърция. Загражденията ще бъдат изградени по протежение на 12.5 км по поречието на р. Еврос, Марица. Това се смята за най-слабо защитеният участък. Важното е да се разбере, че тези заграждения не са насочени срещу Турция и не са стена, а само са заграждения. Ние се разбрахме по този въпрос и си имаме взаимно доверие", каза Ердоган. 

Турският премиер допълни, че бил силно впечатлен от цифрите за размера на нелегалната имиграция, които му съобщил Папандреу, като подчерта, че Турция полага също много усилия в борбата срещу нелегалния трафик. 

На същата пресконференция Ердоган се спря специално и на проблема с нанаводненията, които причиняват реките Марица, Арда и Тунджа в пограничните региони на Турция и Гърция. "Прииждането на реките причинява големи щети, създава притеснения в пограничните региони, затова се договорихме да обсъдим този проблем на среща с премиерите на Гърция, България и Турция", заяви Ердоган. 

Предвижда се първо министрите на екологията на Турция, Гърция и България да обсъдят проблемите и да предложат решения и проекти. А след това премиерите на трите погранични държави ще се съберат в град Одрин за разговори по проблема. Ердоган обаче не уточни кога се планира да се проведе тази тристранна среща. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.05   1525 г. – По силата на договор от Чамаси, Аграфа (днешен южен Пинд) се сдобива с автономен статут. 1553 г. – От Лондон потегля морска експедиция на бъдещата...