Инфлацията в еврозоната е най-висока от ноември 2008 г.

04.01.2011 | 12:43
по статията работи:
Европейската централна банка си поставя за цел инфлацията в средносрочен план да бъде под 2%
Инфлацията в еврозоната е най-висока от ноември 2008 г.

Инфлацията в еврозоната през декември нарасна до 2.2% на годишна основа, надхвърляйки максимално допустимия праг от 2%, определен от Европейската централна банка, за първи път от ноември 2008 г., сочат първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от АФП и БГНЕС.

Това е най-високото равнище на инфлацията от октомври 2008 г., когато достигна 3.2%. През ноември 2008 г. тя беше 2.1%, след което трайно се върна под прага от 2%.

Европейската централна банка си поставя за цел инфлацията в средносрочен план да бъде под 2%. През октомври и ноември тя беше 1.9% на годишна основа след 1.8% през септември, 1.6% през август и 1.7% през юли. Като цяло инфлацията в еврозоната не спира да се увеличава от една година насам.

Цените на потребителските стоки започнаха отново да нарастват през ноември 2009 г. след пет месеца на спад. Но досега инфлацията оставаше в границите, определени от Европейската централна банка. Евростат ще публикува окончателните си данни за декември на 14 януари.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...