САЩ включва още 25 филма в списъка на вечните творби

29.12.2010 | 10:10
по статията работи:
Сред включените тази година творби са комедията "Има ли пилот в самолета" и филмът на ужасите "Екзорсистът"
САЩ включва още 25 филма в списъка на вечните творби

Серия филми - от комедията "Airplane!" ("Има ли пилот в самолета" - бел.ред.) до знаковия "Империята отвръща на удара" на Джордж Лукас и късометражната творба от 1906 "Пътешествие по търговската улица", бяха вписани в Националния филмов регистър на САЩ, което гарантира съхраняването им за бъдещите поколения.

Сред останалите заглавия са филмът на ужасите "Екзорсистът", политическата драма "Цялото президентско войнство", афро-американската културологична творба от 1959 "Cry of Jazz" и военният документален филм на Джон Хюстън "Нека бъде светлина", забранен за показ в САЩ в продължение на 35 години. В списъка е включена и култовата "Треска в събота вечер" от 1977 с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон.

Библиотеката на Конгреса избира по 25 заглавия всяка година, определяни като "културно, исторически или естетически" значими, за да бъдат запазени за вечни времена заради значението им за американската култура. Съхраняването на филми е с растящо значение през последното десетилетие поради факта, че около половината от заглавията, произведени преди 1950 и около 90% от създадените преди 1920 са създадени от филмов материал, който се разпада или вече се е разложил.

2 112 филма бяха сред номинираните през 2010 от публиката, след това между тях бяха определените 25, за чието опазване ще бъдат положени особени грижи, информира БГНЕС, позовавайки се на информация на Reuters.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...