Ливан може да внася ток от България

22.12.2010 | 17:01
по статията работи:
Разменяме групи от туроператори с азиатската държава. Директните полети от София до Бейрут може да бъдат възстановени
Ливан може да внася ток от България

Ливан може да внася електроенергия от България. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с ливанския си колега Джубран Басил (министър на енергетиката и водните ресурси). Двамата разговаряха в Бейрут в рамките на визитата на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Ливан има голям хидропотенциал, който засега не използва пълноценно, подчерта министър Басил. Правителството е разработило екшън план за енергетиката, ориентиран към производството на ток от микроцентрали. Тяхната дейност може да бъде субсидирана с над 1 млрд. долара.

По този повод министър Трайков коментира, че България може да предложи турбини за малки централи и да участва в инженеринга и изграждането на соларни инсталации. Той допълни, че в България към момента инсталираната мощност от ВЕИ е около 10% и към подобни проекти има голям инвеститорски интерес.

България и Ливан ще стартират съвместен проект за насърчаване на двустранното партньорство между малки и средни предприятия. За това се договориха министър Трайков и ливанския министър на икономиката и търговията Мохаммад Сафади. Двете страни ще организират и работни бизнес групи с посредничеството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. От своя страна ливанското правителството спонсорира фонд за заеми на малки и средни предприятия.

Арабската страна има споразумение с ЕС в транспорта, енергетиката и туризма, което е улеснение за по-активни връзки с България. Джоинт венчър между Ливан и България би могъл да бъде добро начало в тази посока, както и подкрепата за частния сектор, който да реализира продукцията си в страни от Европа и арабските държави, подчертаха двамата министри. Те обсъдиха потенциала за реализация на съвместни проекти в сферата на инженеринга, изграждането на инфраструктура, енергетиката, става ясно от информацията на МИЕТ.

България и Ливан имат много сходни условия и виждания за развитието на туризма. За това бяха категорични при срещата си министър Трайков и ливанският министър на туризма Фади Абууд.

България иска да привлича по-платежоспособни туристи с възможностите си за СПА-туризъм, културен, религиозен туризъм, море, отлични ски центрове и гурме маршрути. За ливанците от особен интерес са продуктите за морски и СПА-туризъм.

От друга страна Ливан има интерес да разшири категориите туристи, които посещават страната, като привлече и други, освен богатите туристи от Персийския залив, стана ясно още по време на срещата.

Двамата ресорни министри се договориха да бъдат разменени групи от туроператори, които да проучат неизползваните възможности в сектора. Ще бъде активизиран и диалогът чрез туристически изложения. Стимул за по-активното сътрудничество би било евентуалното възстановяване на директните полети София-Бейрут, спрени през ноември тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....