Китайският премиер пристигна на тридневна визита в Индия

15.12.2010 | 13:39
по статията работи:
Китайският премиер е придружаван от 400 китайски бизнесмени
Китайският премиер пристигна на тридневна визита в Индия

Китайският премиер Вън Цзябао пристигна на тридневна визита в Индия, предаде ДПА, цитирана от БТА. Посещението цели да укрепи търговските връзки между двете най-бързо развиващи се икономики в света.

Китайският премиер е придружаван от 400 китайски бизнесмени. Утре той ще има среща с индийския си колега Манмохан Сингх. Двамата ще подпишат няколко споразумения за двустранно сътрудничество, сред които и едно в банковия сектор.

Индия и Китай споделят граница с дължина от 4000 километра, но по-голямата част от нея все още не е дефинирана. Двете страни имат дългогодишни спорове за територии или водни ресурси. Индия и Китай водиха кратка война през 1962 г., но от 1993 г. установиха механизъм за запазване на мир по общата им граница.

По повод визитата на Вън индийското министерство на външните работи призна, че между Пекин и Делхи има различия, но двете страни са обединени от стремежа да заздравят връзките си в сферата на икономиката. Сред различията между двете държави са тибетският въпрос и сближаването на Пекин с Пакистан. В Индия живеят множество  тибетски бежанци. Страната е предоставяла убежище и на тибетския духовен лидер Далай лама, което не се нрави на Пекин.

Утре освен с премиера Сингх Вън ще има срещи и с президентката Пратибха Патил, с лидерката на управляващата индийска коалиция Соня Ганди и с индийския външен министър Соманахали Малая Кришна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...