Русия планира модернизация на въоръжените си сили за близо 650 млрд. долара

14.12.2010 | 09:44
по статията работи:
Близо 80% от средствата ще бъдат използвани за ново оръжие и военна тахника
Русия планира модернизация на въоръжените си сили за близо 650 млрд. долара

Руският премиер Владимир Путин обяви вчера на среща с министри и висши офицери, че правителството предвижда да вложи до 2020 г. 20 трилиона рубли /646 милиарда долара/ за модернизация и превъоръжаване на руските въоръжени сили. Близо 80% от тази сума ще бъде използвана за ново оръжие и военна тахника, а с останалите 20% ще се финансират научни изследвания във военната област.

"Отделяме огромни средства за програмата за превоъръжаване. Дори се стряскам от предвидената сума - 20 трилиона рубли", заявил Путин. "Крайно време е да започнем да преодоляваме последствията от годините, когато финансирането за армията и флота бе крайно недостатъчно", подчертал той по време на посещение в корабостроителния завод "СевМаш" в град Северодвинск, в северната част на страната, на брега на Бяло море. 

Програмата за модернизация ще се съсредоточи върху стратегическите ядрени сили, зенитните системи, комуникациите, създаването на изтребител от пето поколение, както и върху развитието на руските ВМС, които ще получат 4.7 трилиона рубли.

Путин бе в Севердвинска по случай началото на доковите изпитания на новата ядрена подводница от клас "Борей" "Александър Невски", която ще бъде въоръжена с новите междуконтинентални балистични ракети "Булава". Русия предвижда да построи общо три подводници от този клас. Първата от тях, "Юрий Долгоруки", вече е в период на изпитания в реални условия и се очаква да бъде приета на въоръжение през първата половина на 2011 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...