Оперативните програми станали по-познати у нас през 2010 г.

14.12.2010 | 13:18
по статията работи: Апостол Апостолов
Дончев: Българите имат правото да знаят как са изразходвани европарите. Прозрачността не е заклинание, тя е процедура
Оперативните програми станали по-познати у нас през 2010 г.

За последната година информацията за Оперативните програми на Европейския съюз (ЕС) е станала по-достъпна за българските бенефициенти. Това стана ясно днес по време на заключителна конференция за популяризиране на структурните инструменти на ЕС в България. Участие в събитието взе министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев.

От септември до декември тази година в различни градове на страната са проведени специални информационни дни. Посетени са от над 600 души. Чрез анкети 78% от участниците са определили информационната кампанията като успешна. 90% от тях са казали, че в бъдеще ще кандидатстват за еврофинансиране с нови проекти.

Друго изследване, проведено от агенция „Алфа Рисърч" потвърждава, че българите са по-информирани за начините за финансиране с европейски средства в сравнение с 2009 г., стана още ясно още днес. През тази година анкетираните са казали, че най-добре запознати се чувстват с Оперативните програми „Околна среда" и „Развитие на човешките ресурси".

В изказването си Томислав Дончев подчерта, че обществото, слисано от поредния скандал или сензация, някак пропуска, че все пак се случват неща с парите на европейския данъкоплатец. "Вече имаме изградени стотици километри пътища, приблизително 170 километра ремонтирана, реконструрирана и изградена канализация. Имаме изградени пречиствателни станции и други съоръжения", изтъкна той.

Министърът отчете още, че 560 000 българи са минали професионално обучение като част от европейски проекти.

Дончев заяви, че през 2008 година средствата от републиканския бюджет за капиталови разходи са били 13 пъти повече от похарчените тогава 166 млн. лева европейски пари. През 2009 година бюджетните разходи за инвестиции са само 3 пъти повече от европейските.

2010 година е първата, в която изравняваме резултата. 1.1 млрд. лева са капиталовите разходи в републиканския бюджет. Също толкова са европейските средства за инвестиции, отчете Томислав Дончев. За 2011 година се очаква да бъдат разплатени поне 1.5 млрд лева по проекти от Оперативните програми и ще бъдат обявени процедури за 5.5 млрд. лева.

Интересен факт, който подчерта министърът, е, че средният процент в ЕС на хората, които се чувстват информирани за регионалната политика в техния регион или страна е около 34%. В България този дял е 45%. Преди нас с по-високи проценти са всички нови държави членки, заяви още Дончев.

В заключение той подчерта: Българските граждани трябва да знаят какви възможности дават европейските средства и как да се възползват от тях. Сънародниците ни имат правото да знаят как са изразходвани тези пари. Прозрачността не е заклинание, тя е процедура.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...