София преработва проекта за завода за боклука

08.12.2010 | 08:22
по статията работи:
ЕК иска да се препроектира една от инсталациите
София преработва проекта за завода за боклука

Столичната община ще преработва проекта за завода за боклука, съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска вчера. Една от причините за това е, че Европейската комисия (ЕК) иска произведените RDF брикети да се изгарят в „Топлофикация-София”. Другата – за да се намали цената за реализацията на комбината, съобщи в. "Монитор".

"ЕК счита, че ние сме направили и възможно най-скъпия завод, но не сме го направили ние такъв. Заедно с проекта "Джаспърс", с техните експерти, с експертите на Европейската инвестиционна банка ние стигнахме до този проект. И сега, понеже той е към 190 млн. евро и им се вижда много скъп, искат да се препроектира една от инсталациите", обяви вчера премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Според него преработката на проекта няма да забави строителството. Оптималният срок е комбинатът да бъде завършен през 2012 г.

В офертата на избрания изпълнител „Хут-Станилов” се предлага заводът да бъде изграден за 209 млн. лв. Според конкурса фирмата трябва да построи съоръжение, в което сметта трябва да се обработва чрез механично-биологично третиране. Ще се преработва частта за оползотворяване на горимите отпадъци, уточни зам.-кметът Мария Бояджийска.

В края на миналата седмица в София е получено писмо, според което цялата система за преработка на отпадъците трябва да се раздели на два етапа. На първия ще се финансират депото и инсталацията за сепариране, а на втория – самия комбинат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 09.05   1502 г. – Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно пътешествие до Новия свят. 1881 г. – след държавен преврат е съставено Петото...