Над 190 страни ще участват в конференция за борба с климатичните промени в Канкун

29.11.2010 | 09:19
по статията работи:
Един от залозите в Канкун е легитимирането и връщането на доверието в преговорния процес, осъществяван от ООН
Над 190 страни ще участват в конференция за борба с климатичните промени в Канкун

Представители на над 190 страни се събират днес в мексиканския курорт Канкун в опит да придадат нова динамика на борбата с климатичните изменения и да загърбят неуспеха на форума в Копенхаген, заплашил да нанесе фатален удар на преговорния процес, подет в ООН преди 18 години, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Целта на участниците в конференцията, която ще продължи до 10 декември, е да избегнат всячески възможността да си тръгнат от Канкун с празни ръце.

Преди година всички се надяваха на амбициозно глобално споразумение за ограничаване на емисиите на газове с парников ефект в промишлените държави, което да замени изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото. Срещата обаче се размина на косъм от пълно фиаско и "произведе" минималистично споразумение, прието набързо от двадесетина държавни глави, което си поставя за цел глобалното затопляне да се ограничи до 2 градуса, но без график, нито уточнение как да се постигне това.

Един от залозите в Канкун е легитимирането и връщането на доверието в преговорния процес, осъществяван от ООН, отбелязва Елиът Диринджър от американския мозъчен тръст "Пю".

Преговарящи и представители на ООН понижиха амбициите си за Канкун и от месеци повтарят, че от форума не бива да се очаква окончателен договор, който да бележи нов фундаментален етап в борбата с промените в климата.

Онова, което държавите научиха в Копенхаген, е че глобално решение за всичко не съществува, заяви наскоро изпълнителният секретар на Конвенцията на ООН за климатичните промени Кристина Фигерес.

Основните въпроси, по които ще се преговаря в Канкун:
- Съкращаване на емисиите на газове с парников ефект, свързани с обезлесяването.
- Създаването на т.нар. Зелен фонд за финансиране на програми за борба с климатичните промени.
- Затвърждаване на ангажиментите за ограничаване на вредните емисии и създаване на механизъм за контрол на спазването им.
- Договаряне на нов период с конкретни ангажименти, който да бъде естествено продължение на Протокола от Киото след изтичането му в края на 2012 г.
- Разработване на механизъм за предоставяне на най-уязвимите страни на технологии, даващи възможност за съкращаване на вредните емисии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...