Брайън Ленихан: Ирландия не е във фалит

22.11.2010 | 11:40
по статията работи:
Експертите на ЕС и МВФ, които от четвъртък са на мисия в Дъблин, са удовлетворени от рестриктивния план на ирландското правителство
Брайън Ленихан: Ирландия не е във фалит

Ирландия не е във фалит. Това заяви днес ирландският министър на финансите Брайън Ленихан, след като вчера ЕС и Международният валутен фонд приеха молбата на Ирландия за отпускането на около 90 милиарда евро, предаде АФП, цитирана от Агенция "Фокус".

"Не сме във фалит", заяви Ленихан пред общественото радио. "През последните години свободата ни на действие (за вземане на заем на международния пазар) беше силно ограничена", добави министърът, като се опита да обясни защо Дъблин е трябвало да поиска финансова помощ от ЕС и МВФ.

Според дипломатически източници спасителният план за Ирландия може да възлезе на около 90 милиарда евро, но точният му размер предстои да бъде договорен.
Ленихан подчерта, че въпреки молбата на Ирландия страната не се намира във фалит и все пак разполага с финансови резерви. Той увери, че ЕС и МВФ няма да контролират финансите на страната. "Наистина приехме да бъде правена годишна оценка на плана, но съм убеден, че бъдещият бюджет (който ще бъде представен на 7 декември) ще бъде изготвен от самите нас", добави финансовият министър.

Експертите на ЕС и МВФ, които от четвъртък са на мисия в Дъблин, са удовлетворени от рестриктивния план на ирландското правителство, който ще бъде обявен в сряда. Новите мерки за реализиране на икономии предвиждат съкращаването на 15 милиарда евро разходи до 2014 година с цел свеждането на публичния дефицит от настоящите 32 процента на 3% от брутния вътрешен продукт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...