Жените могат да помогнат за по-бързото излизане от кризата

19.11.2010 | 11:51
по статията работи:
Научих много повече от жените, отколкото от мъжете, заяви посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо
Жените могат да помогнат за по-бързото излизане от кризата

Жените могат да помогнат за по-бързото излизане от кризата. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева в рамките на започналия в столичния хотел "Шератон" двудневен Втори международен форум на жените предприемачи.

По думите й в последните години се наблюдава все по-значително участие на жените в обществените, икономическите и политически процеси. Те са по-малко обременени от рутината на обществено-политическия живот, което им дава възможност да предлагат нови и иновативни решения, посочи Цачева. Това е важно в периоди на криза, когато традиционните решения не сработват, добави тя, цитирана от БТА. В мое лице жените-представители на бизнеса имат лобист в най-хубавия смисъл на думата, жена, която ги разбира и подкрепя, каза още председателят на парламента.

Посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо каза пред участниците във форума, че в неговата 36-годишна кариера е работил под ръководството на жени и е научил много повече от тях, отколкото от мъжете.

По думите му постиженията на жените в България и на Балканите са огромни. Той изрази надежда присъствието на жените в публичния и частния сектор да се увеличава все повече.

Дипломатът призова председателя на парламента и администрацията да направят всичко възможно за подобряване на усвояемостта на европейските фондове.

Днешният форум е организиран от Асоциацията на жените-предприемачи в България "СЕЛЕНА". Броят на жените-предприемачи в България е около 50 000, каза пред БНР Юлиана Минчева, която е член на Управителния съвет на асоциацията. Тя добави, че много българки притежават нужните образование и мотивация да се занимават с предприемачество, но имат нужда от подкрепа.

Жените трябва да получат много по-голяма подкрепа от държавните институции, а също така да получат достъп до финансиране. Като форма на алтернативна заетост институциите трябва да създадат предпоставки, законодателни също така, например като гъвкаво работно време, като предпоставки, свързани със социалното осигуряване на жените, в НОИ трябва да има такива специализирани възможности също така, тъй като тези жени рискуват, те се откъсват от държавните служби, заяви Юлиана Минчева.

На форума присъстват жени от Великобритания, Италия и съседните европейски страни, които ще споделят своя опит в справянето с икономическата криза.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...