700 млн. лв. ще загуби държавата от незаконната търговия с цигари през 2010 г.

10.11.2010 | 17:20
по статията работи:
Представителите на индустрията се срещнаха с министър Симеон Дянков
700 млн. лв. ще загуби държавата от незаконната търговия с цигари през 2010 г.

Според изчисления, направени на базата на официални данни на Министерство на финансите*, очакваните нерезализираните приходи от акцизи върху тютюневи продукти за 2010 г. са в размер на 700 млн. лева.

Според индустрията потреблението на незаконни цигари е между 6 и 7 млрд. къса от общо потребление около 17.5 млрд. къса за тази година. Представените на срещата изчисления показват, че само един контейнер незаконни цигари води до 2 млн. лева загуби за държавния бюджет от неплатен акциз и ДДС.

Това е станало ясно по време на среща между министъра на финансите Симеон Дянков с представители на компаниите Филип Морис България, Булгартабак Холдинг, Бритиш Американ Табако България, Джапан Табако Интернешънъл България и Импириъл Табако България.

По време на срещата министър Дянков се е ангажирал акцизът върху цигарите да не бъде променян до 2013 г.

Като част от инициативата на компаниите от индустрията предстои среща и с Министъра на правосъдието, на която ще бъдат представени и обсъдени законодателни предложения за ограничаване на незаконната търговия като например задължително унищожаване на всички задържани незаконни цигари, конфискация в полза на държавата на всички превозни и други средства, използвани за незаконна търговия с цигари, отнемане на разрешителни за търговия с тютюневи изделия без право на възстановяване за търговци, участващи в незаконната търговия с тютюневи изделия и други.

* Източник: Доклад на МФ към проекта на Закон за държавния бюджет за 2011 г. - септември 2010 г., Доклад на МФ към проекта за Бюджет 2010 - октомври 2009 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...