Велико Търново изгражда панорамен асансьор с 5 млн.лв.

05.11.2010 | 17:19
по статията работи:
Предвижда се възстановка на железопътната гара Трапезица, която е свързана с националната ни история
Велико Търново изгражда панорамен асансьор с 5 млн.лв.

Панорамен асансьор за 20 души ще качва туристи до търнорския хълм Трапезица, където се вдига втора крепост. Трасето за подемното съоръжение вече се прави, след като Министерството на културата съдейства за финансирането на проекта, който е за близо 5 млн. лв. Съоръжението ще е с височина около 100 метра. То трябва да бъде завършено най-късно догодина, след като вече се подготвя теренът за него, пише в. "Борба".

Изкачването ще започва от железопътната гара Трапезица, която от няколко години не е действаща. В района й се оформя специален паркинг, на който ще спират автобусите с туристи. Целта е да се разтовари и градът от превозни средства. Посетителите ще се качват в кабинката и ще се изкачват на върха на хълма в близост до археологическата база, която вече е направена и в която ще се разположи експозиция с находки от Трапезица.

Така, Царевец като най-посещаван туристически обект ще има сериозен съперник в лицето на Трапезица. Новоразкритите крепостни стени и съоръжения, жилищни сгради и църкви да бъдат поетапно консервирани и реставрирани, а асансьорът ще има ефектно художествено осветление заедно с части от хълма.

Предвижда се и възстановка на железопътната гара Трапезица, която е свързана с националната ни история. Сградата е със статут на паметник на културата. На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд пристига в старата столица, за да обяви, че България е вече независима държава. В знак на благодарност на това място родолюбиви българи поставят паметна плоча. Сто и две години по-късно обаче паметникът е разрушен, а гарата забравена.

Преди дни стана ясно, че влакче, музей и нов площад под Царевец ще бъдат направени с проект за 6,2 млн. лв. Парите идват по ОП „Регионално развитие”

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...